You are here
Home > Здраве и красота > 10 признака, че имате проблем с глутена

10 признака, че имате проблем с глутена

Обозначаване съдържанието на глутен в етикетите не е поредната приумица на производителите, а сигнал за възможен проблем

Смята се, че около 40% от световното население има непоносимост към глутена. Ако имате някой от следните симптоми, това може да означава, че сте от хората в тази група:

– Нарушения в храносмилането, като газове, подуване на корема, диария, дори и констипация (проявата на тези проблеми при децата е особено изразено при консумирането на глутен)

– Кератоза пиларис (пилешка кожа) на ръцете

– Умора след въвеждане на глутен чрез храната

– Диагностика на автоимунни заболявания, като Тиреоидит на Хашимото, ревматоиден артрит, лупус, псориазис, улцерозен колит, скелодерма или множествена склероза

– Неврологични симптоми, като замаяност или усещане, че нямате баланс

– Хормонален дисбаланс

– Мигрена

– Диагноза на хронична умора или фибромиалгия

– Възпаление, подуване или болки в ставите (пръсти, колене, бедрата)

– Проблеми с настроението, като тревожност, депресия и промени в настроението.
Съвети за живот без глутен
Какво трябва да направите?

Глутенът е вещество, което се намира в зърнените култури, особено в пшеницата. Той е лепкава субстанция, която придава на тестото еластичност и се намира в продуктите, които консумирате ежедневно – в пшеница, ечемик, ръж, тестени изделия, пици, закуски, супи, промишлени храни и дори бебешки храни.

Той може да бъде „скрит „в добавки, консерванти и в различни хранителни стабилизатори, където обикновено не го търсите.

Понякога се среща в преработената храна, средствата за поддържане на хигиената в устата, но и в лекарствата.
Ако имате някой от горните симптоми, не е нужно да преминавате серия от изследвания, а просто се опитайте да премахнете глутена от храната за известно време. Ако забележите подобрение, то това означава, че глутенът е точно това, за което се притеснявате.

Какви зърнени храни можете да ядете?

Това е списък на зърнени култури, които не съдържат глутен: амарант, нахут, царевица, царевично брашно, просо, ориз, оризово брашно, сорго, соя (но не и соеви сосове), тапиока, киноа, нишесте или картофено брашно.

Това е списък с хранителни стоки, които трябва да избягвате: ечемик, ечемичен малц, булгур, кус-кус, пшеница, бяло брашно, овес, грис, ръж.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!