You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > 5 Легенди за красиви места в България

5 Легенди за красиви места в България

Любовта към историята на България не се събужда с цифри и сухи факти, а с вълнуващи истории и легенди

Легенди и вълнуващи истории около забележителностите на България ще събудят интерес и любов у децата не само към пътешествията, а и към историята.

Легенда за Калиакра

Красивият нос на северното ни Черноморие впечатлява не само мащаби и красиви пейзажи. В сърцата на местните живее вълнуващо предание за 40 красиви девойки, които избрали смъртта пред безчестието и прекланянето пред поробителя.
Легенда за Калиакра
Те били местни момичета, похитени от семействата им. Затворили ги на върха и ги обещали като дар за най-изявените войни. Ужасното очакване ги сближило. Всички предпочели смъртта пред това да станат плячка. Решили да се хвърлят в морето, но заедно. За да не се разколебае някоя, четиридесетте момичета сплели косите си една за друга.

По залез слънце скочили в морските води. Смаяни от подвига им народът нарекъл носа на сърцатата от тях – красавицата Калиакра.

Легенда за Седемте Рилски езера

Публикация, споделена от Dafinka Tomova (@daf_17) на


Отдавна, преди хиляди години, в Рила планина живеели мъж и жена. Двамата не били като днешните хора, а великани. Били млади, влюбени и щастливи. Радвали се на красив дом и се чувствали като единствени на света.

Щастливите им дни обаче приключили, когато злите сили научили за вълшебното място. Завидели на любовта им и на красотата, сред която живеят. Поискали да изпепелят мястото и да съсипят любовта им.

Мъжът се съпротивлявал, устоял на бури и ветрове, оцелял след земетресения и порои, но накрая бил убит. Злите сили си тръгнали и след тях останали погром и една съсипана от скръб жена. Младата вдовица не можела да спре сълзите си. Те се стичали по лицето й, тръгнали по хребетите и се събирали в долините. Така се образували се бистри езера. Днес туристите виждат огромна скала, в посока езерото „Сълзата“, която много прилича на мъж и жена – останали заедно да бранят дома си.

Легенда за Луда Яна

Лудата Яна била дъщеря на феодала Красен. Живеели в крепост южно от Панагюрище. Девойката била първа красавица и баща й искал да й намери жених „от сой” и по прилика. Тя обаче била невъздържана и обичала да мери сили с мъжете. Била умела в лова и оръжията и обичала да мери сили с най-изявените хора на баща й. На един пореден лов обаче не се появила.

Луда Яна
Луда Яна

Отишли да я търсят, но тя сама ги намерила. Видели я на кон със сина на друг владетел. Младият Никола изглеждал точно за нея, но баща й не дал благословия да се оженят. Искал да я даде на този, който ще я заведе в двореца – при царя.

Лудата Яна била непоколебима. Една нощ избягала с любимия си. Скрили се в крепостта на баща му. Войните на Красен обаче ги настигнали. Унищожили всичко в крепостта и ранили Никола. Яна завела любимия до реката и се грижила за раните му. Той обаче издъхнал. Останала сама девойката живяла в изолация.

Докато била жива обаче, с оръжие в ръка мъстяла на всеки, който попречил да бъде щастлива.

Легенда за Каменната сватба

The Stone Wedding near Kardzhali, Bulgaria #travel #bulgaria #kardzhali #България #каменнатасватба #Кърджали #снимканаденя #europe #nature #naturelovers #photooftheday

Публикация, споделена от Ventsislav Kostadinov (@vnkostadinov) на


Един младеж от околията се влюбил безпаметно в девойка, макар като всички да виждал само сините й очи, защото ходила забулена. Семейството му се съгласило да я поискат. Бащата взел гърне пълно с жълтици, за да я откупи и сватовете дали съгласие. Направили сватба за чудо и приказ и повели момата към новия й дом. Духнал вятър и отвял воала на булката. Лицето й се открило и свекърът останал поразен от неземната й красота. Когато в сърцето му се родило желание обаче, цялата сватба се вкаменила. Пощаден бил само младоженеца. Плакал и умолявал вятъра да вкамени и него. Толкова искрено говорил, че молбата му била изпълнена. И днес може да се види локвата от сълзите му, която останала да лежи в краката на несретника.

Легенда за Боженци

БОЖЕНЦИ #bozentzi #боженци #българия🇧🇬 #българия #българскатаприрода #bulgaria🇧🇬 #ilovebulgaria #allbulgaria 👍 🎯 📷 🔝 💯

Публикация, споделена от Bozhidar Vasilev (@bozhidar_vasilev.bg) на


Красивото селце до Трявна и до днес привлича туристи с красотата на природата и възрожденската архитектура. Не по-малко вълнуваща е легендата, която гласи, че било основано от малцината оцелели и непотурчени боляри, избягали от поробителя. Нарекли го в чест на младата Божана – красива болярка, която избрала живот на обикновена селянка, вместо разкоша на бейовете.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!