You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > 7 прекрасни грозници, които промениха хода на историята

7 прекрасни грозници, които промениха хода на историята

Повечето от тези жени не могат да се нарекат красавици, но са неповторимо магнетични – каква ли е тайната им

За красавици в класическия смисъл на думата тук не може да се говори. Защо обаче в тях се влюбват поети, художници и философи? Трябва да има някаква тайна, а ние от Жена на върха сме твърдо решени да я разгадаем. Явно тези дами ги свързва общо излъчване, което въздейства на околните по неповторим начин.

Хеди Ламар – фаталната актриса от Холивуд, която всъщност е изобретател

Сред холивудските омайници има една актриса, която ни е оставила в наследство не толкова филмовите си участия, а патента за дистанционното управление. Нейната разработка се използва и до днес. Хеди никога не е страдала от липса на мъжко внимание. Ето какво казва тя: „Всяка девойка може да бъде пленителна, ако просто стои смирено и гледа глупаво“. Нейни думи са също: „Голямата любов на живота ми? Това е моят баща. Кога съм се чувствала щастливо? Между обвързванията си. Какво бих искала да променя в себе си? Лака си за нокти.“
hedi-lamar
По всичко личи, че Хеди е имала завидно самочувствие, осъзнавала е чара си и е знаела как да го прилага на практика.

Лола Монтес (Елиза Жилберт) – танцьорка и авантюристка

Лола е имала кратък живот. Тя си отива едва на 40 години, но за това време успяла доста да постигне. Гастролирала е из Европа като танцьорка, била е възлюбена на Балзак, Александър Дюма – старши, Ференц Лист, както и фаворитка на крал Людвиг I. За нея мъжете са се сражавали помежду си и са й оставяли имуществото си. Ето какво обичала тя да казва за себе си: „Каквото Лола иска, това получава!“, „Показах на жените какво означава, да се възползват умело от слабостите на мъжете, и те престанаха да се назовават слабия пол!“.
lola-montes

Гала Дали (Елена Дяконова) – гений и модел

Гала Дали е умеела да провокира безумна страст в мъжете. Първият й мъж е бил Пол Елюар. Бракът им бил нестандартен – съпрузите обичали групов секс и имали любовници заедно, както и поотделно. Пол се гордеел със своята Елена и навсякъде показвал нейните снимки. Веднъж той се похвалил с нея пред Салвадор Дали, след което съжалил горчиво, защото впоследствие Елена става негова половинка и започва да носи името Гала. Жизненото й кредо гласи: „Аз никога не бих могла да бъда просто домакиня. Аз чета много, прекалено много. Аз правя каквото поискам, съхранявайки и своята женственост в същото време, никога не пренебрегвам себе си. Моите нокти са винаги лакирани, ухая на парфюм и сияя като кокетка!“.
gala-dali

Луиза Саломе – философ и психотерапевт

Писателят Кърт Волф казва за нея, че е единствената със силно влияние в своята страна, която говори немски. Ницще и Рилке са си загубвали ума по нея, Толстой, Тургенев, Вагнер и Ибсен обожавали да комуникират с нея. Тя била изключителна личност, макар често да я наричали „вампир“, „хищник“, „абсолютно зло“. Приживе Лу споделяла: „Само този, който се чувства насаме пълноценен, може да разчита на дълга и истинска любов“, „Няма нищо по-глупаво за жените от това да се съревновават с мъжете в професионално отношение.“, „Каквито и страдания да ни поднася животът, ние сме длъжни да ги приветстваме. Слънце и Луна, ден и нощ, мрак и светлина, любов и смърт – човек се намира постоянно между тях. Който се бои от страданието, той се бои и от радостта.“
lou-salome-4

Зинаида Гипиус – поетеса, критик, драматург

Тя е била елегантна и умело се е справяла с мъжете около себе си. И въпреки че 19 години е била омъжена за Дмитрий Мережковски, това не я е спряло да има и странични връзки, както с мъже, така и с жени. Тя не отказвала да я наричат с дяволски определения, защото й харесвало да шокира публиката.
zinaida_gipius
Цитати от Гипиус:

„В мислите си, желанията си, в душата си – аз съм мъж, само тялото ми е на жена.“
„Един човек не е никога само мъж или само жена, в нас се съдържат и двете начала. Но при всеки преобладава едно от тях.“

Александра Колонтай – борец за равни права

Наричали са я сексуална революционерка, демонът на 8-ми март. Още като 16-годишна, дъщерята на генерал, имала отношения не само с връстниците си, но и с възрастни мъже. Разбивала сърца и скандализирала обществото от ранните си години. Омъжила се за свой далечен роднина, отказвайки на 40-годишен военен, против волята на своите родители. По-късно избягала зад граница и се запознала с Ленин, Роза Люксембург, Кауцки. Впоследствие се завръща в Русия и става първата жена министър и посланик.
alexandra-kolontay
Нейният девиз: „Ние сме млади, затова ни обичат!“

Лиля Брик – муза на Владимир Маяковски, привърженик на свободната любов

И до днес не секва спорът, как тази жена е имала такова влияние върху Маяковски. По спомените на нейните съвременници, в нея имало някаква магия. Лиля Брик била обаятелна, ярка, самоуверена, егоцентрична особа и имала невероятна власт над мъжете.

В нейната глава нещата са стояли така: „Ако искате да завоювате мъжа, трябва обезателно да играете по неговото его и слабостите му. Да предположим, че той харесва две жени. Едната му забранява да пуши, а другата му предлага огънче. Познайте коя от двете ще хване той за ръка?“
vladimir_mayakovskiy_lilya_brik_01
„Аз винаги съм обичала един мъж. Един Ося, един Володя, един Виталий, един Вася.“

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!