You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Анне Бурда: Презряната домакиня, която се превърна в моден диктатор

Анне Бурда: Презряната домакиня, която се превърна в моден диктатор

Анне Бурда наказа неверния си мъж като отмъкна подаръка за любовницата му и го превърна в Модната Библия

Дълго, дълго преди пазарът у нас да бъде залят от всевъзможни женски издания, дамите от различни поколения се вдъхновяваха от списание „Бурда”. Немското списание беше истинско откровение за дамите от соца. В магазините се търсеха дефицитни стоки, купуваше се конфекция, а те си предаваха от ръка на ръка поредния брой с кройки на модели и съвети за стилни жени.

Днес малко списания се радват на ентусиазма, с който се посрещаше „Бурда” – не само заради хегемонията на интернет. Това издание строши клетката на Желязната завеса, научи момичетата на стил и превърна красивите им мечти в реалност. Това е сериозна атестация за един продукт. Оказва се обаче, че зад лъскавите му корици се крие една вълнуваща история като във филмите.
Историята на Анне Бурда - една жена на върха

Отчаяна съпруга, измамена на средна възраст

Анна Лемингер била типична немска провинциалистка. Родена е през 1909, омъжила се млада и родила три сина на мъжа си. Животът й въплъщавал на арийския идеал Kinder, Küche, Kirche (Децата, кухнята и църквата).
Историята на Анне Бурда - една жена на върха
Както модерните момичета знаят това тежко бреме е трудно за понасяне. Тя обича момчетата, но не е съвсем доволна. Наема икономка и бавачка, за да бъде нейният дом образцов.

Преживели дори Втората световна война без особени драми и всичко би продължило спокойно, докато нейният уреден свят не рухнал.

Точна както пише в книгите – на средна за онова време възраст (40 години) научила, че съпругът й изневерява. Издателят Франц Бурда се забъркал в афера със секретарката си! Какво клише!

Клишето обаче не се състояло да я разхожда с автомобил, да плаща обеди и наема й. Секретарката родила дъщеря и получила дял от бизнеса и едно от изданията му „Ефи моден”.

Отмъщението

Образцовата немска съпруга не вдигнала грозен скандал. Намерила адвокат и измъкнала от мръсницата многотиражката, която отгоре на всичко била в плачевно състояние.
Aenne-Burda-history 3
Списанието не печелило нищо, но доскорошната домакиня се амбицирала. Анне Бурда решила да помогне на пострадалата от войната немкиня. Съвети за домакинството, кройки на елегантни модели, рецепти – такива дребни радости, които не костват много на семейния бюджет. Шефката, в действителност, никак не била изкушена от домакинството. Обичала само да готви. Натрупала обаче пари със съвети за шиене и чистене.

Издателите на сериозната преса може би са гледали с ирония на домакинята от Офенбург, но успехът им ги накарал да замлъкнат. Годината била 1950 – излязъл първият брой, Анне се сдобрила с мъжа си и дори приела да й стане съдружник.

От финансовия успех до културната революция

Вече си научила урока – може да се е помирила с Франц, но парите им завинаги останали разделени. Популярността на списанието станала такава, че накарало читателките да загърбят лошите спомени от войната. Целият соц блок изяждал броевете „от кора до кора”.
Aenne-Burda-history 4
Един ден влиянието на Анне било официализирано. Била приета от първата истинска президентша на СССР. Раиса Горбачова позирала гордо с нея, а министър Геншер казва, че направила повече за затопляне на отношенията между двете страни, отколкото политиците.
Aenne-Burda-raisa

Жена на Върха

Анне никак не била лесна като характер. Точно това обаче я задържало на върха. Управлявала бизнеса си до солидните 85 години, когато предала изданието в ръцете на най-малкия си син.
Историята на Анне Бурда - една жена на върха
Починала само след няколко години. Родният й град наричат на шега Бурдапеща. Кръстили са на нея улица, а за изданието работят половината му жители. Споменът за Анне Бурда е още жив, а списанието все още е любимо за стотици хиляди по света.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!