You are here
Home > Хоби и ТВ > Сериали и филми > Арабела, Румбурак и останалите – как промени животът любимите герои на детството ни

Арабела, Румбурак и останалите – как промени животът любимите герои на детството ни

Арабела превърна една местна красавица в суперзвезда на бившия соцлагер, а животът й се превърна в сапунен сериал

Ако сте били дете през 80-те години на миналия век със сигурност пазите скъп спомен за приказната принцеса Арабела и нейните приключения в истинския живот.

Сериалът беше заснет в периода от 1979 до 1981 г. В него се разказваше за едно средностатистическо семейство – Майер от Чехословакия. Главата на фамилията – симпатичният грозник Карел четеше приказки по телевизията. В живота му изведнъж попаднаха приказни герои – злия магьосник Румбурак и красива принцеса с вълшебен пръстен. Арабела лесно се справи с адаптацията в модерния свят, не без помощта на красивия Петър – син на обикновен актьор.
arabela
Необикновеният сериал беше истинска сензация не само у нас – далеч преди да дойде времето на „Имало едно време”. Децата от целия соцлагер обожаваха приключенията на красивата бегълка. Момиченцата мечтаеха за нейния пръстен (и любим), а момчетата обожаваха злодея Румбурак.

Поредицата беше толкова интересна, че дори проби Желязната завеса. Успехът в тогавашната ФРГ донесе вдъхновение на авторите и те направиха продължение след девет години. Филмът „Румбурак” реабилитира злия магьосник и дори му даде възможност да стане добър човек.

Арабела превърна Яна Нягьова в суперзвезда едва на двадесет години. Те беше невероятно красива, но скромна словашка провинциалистка с голям късмет. Поверяват и случайно главната роля, налага се да я дублира чешка актриса, но славата вече е нейна! Животът й на възрастен човек започва като приказка, който се превръща в сапунен сериал.

Докато снима поредицата, се влюбва в хокейния треньор Миро. Двамата се женят, ражда им се дъщеря и имат възможност да живеят като партийни величия. За един ден снимки като Арабела тя получава една средна заплата в Чехословакия за онова време.

Лесно решават да живеят в столицата, където имат на разположение всички привилегии за избрани. Приказката обаче придобива горчив край. Тя обича мъжа си, но той обича чашката повече. Накрая спортната легенда се разболява и си отива млад.

Красавицата от соца получава нов златен шанс. В нея се влюбва богат немец, който я отвежда от Другата страна. Животът в охолство не й носи мечтаното спокойствие. Мъжът й ревнува от популярността й, не разрешава да се върне на сцена, а тя не иска да бъде домакиня. В един момент дори заболява от анорексия. Хубавото от този брак е синът й Хералд.


Истинското щастие Яна намира с брак №3. Мъжът й Тони я дарява с още една дъщеря и истинско спокойствие. Арабела днес е симпатична дама на 57, децата й не се занимават с изкуство, а тя не спира да пътува – има жилища в Германия, родината и Австрия.

Екранният й любим Петър също има драматична съдба. Владимир Длоухи успява да направи страхотна кариера. Публиката у нас го помни с участието му в популярната поредица „Ние бяхме шестима“. Той обаче почина от рак през 2010 – едва на 52 години. Посмъртно получи приз „Златен лъв“ за най-добра второстепенна мъжка роля.


Иржи Лабус ( Румбурак) вече е на 66 години. Може да се похвали със страхотни актьорски успехи и над 40-годишна кариера на театрал. Снима по-рядко, но не може да се оплаче от липса на работа.


Малките Вероника Тиблова (Марженка) и Ондржей Кепка (Хонзик) са актьори на средна възраст и имат повод да се гордеят с екранния си дебют.


Симпатичният татко на Хонзик – Владимир Меншик и Властимил Бродски (Кралят), уви – вече са покойници. Колегите им от сериала продължават да се занимават активно с актьорска работа. Разбира се, вече са остарели и побелели, но в усмивките им все още може да видите вълнуващите образи, които изиграха в Арабела:
loading...

One thought on “Арабела, Румбурак и останалите – как промени животът любимите герои на детството ни

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!