You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Безопасни ли са бебешките проходилки: Какво трябва да знаем за тях?

Безопасни ли са бебешките проходилки: Какво трябва да знаем за тях?

Бебешка проходилка – кога е по-добре да забравим за нея?

След шестия месец от раждането, вашия дребосък започва да лази, прави опити да се изправя и в общи линии щъка из цялата къща. Това е и моментът, когато много родители, подкрепени от други родители, решават, че е настъпил момента да научат детето си да ходи. На помощ в тази ситуация идва проходилката. Но дали е безопасна и какво трябва знаем за нея, когато я купуваме?

Децата обикновено се забавляват, докато тичат насам – натам с проходилките, а родителите понякога дори забравят да ги свалят от тях. С това средство малчуганите не се чувстват откъснати от околния свят. Освен това проходилката помага на детето да опознае по-бързо света. Да не пропуснем да изтъкнем и полезните от изправеното стоене – децата растат малко по-бързо така, по-лесно опознават света, чувстват се в безопасност и са по-социални.

Какви са плюсовете и минусите при ползването на детска проходилка?
Какви са плюсовете и минусите при ползването на детска проходилка?

Педиатрите обаче не крият, че използването на това средство има и недостатъци, които не са много известни.

Минуси при избора на проходилки:

– Забавено развитие на двигателните умения

Неподходящо избраната проходилка може по-скоро да забави, отколкото да подпомогне прохождането на детето. Освен това според някои специалисти забавя развитието на децата. Вместо те сами да се научат да използват мускулите си и да развият двигателните си умения, се учат, че една машина ги държи прави. А това не помага и за умственото им развитие.

– Скелетни деформации

Не оставяйте детето дълго в проходилката. 15 – 20 минути на ден / ЗА ЦЯЛ ДЕН/ са достатъчни. Гръбначният стълб на детето все още е крехък и може лесно да се изкриви. Не забравяйте също така, че децата не са свикнали още да седят в седнало положение, следователно това също им се отразява. Може да поставите детето да постои за 3 – 4 минути в проходилката, след което да го извадите от нея. Повтаряйте процедурата по няколко пъти на ден, а не да го оставите в играчката за дълго време.

– Развитие на малкия мозък

Детски лекари смятат, че използването на проходилка не е най-добрият начин за нормалното физиологично развитие на малкия мозък и неговата функция. Това се случва поради факта, че детето в проходилка бързо свиква с факта, че при ходене не трябва да поддържа баланс, тъй като самото съоръжение го подкрепя равномерно от всички страни. В резултат на това, развитието на малкия мозък се отклонява от нормалното, и когато се опитате да оставите детето изправено без проходилката, то непрекъснато пада.

– Липса на усещане за безопасност

Тъй като проходилката създава илюзията, че всичко около него е безопасно, докато се движи, детето губи усещане за внимание и предпазливост. Затова, когато се натъкне на стол или стена, то може да се удари в тях, тъй като не осъзнава, че те са препятствие, което трябва да преодолее по друг начин.

– Повишен риск от нараняване

И най-добрите проходилки могат да се преобърнат. Вярвате, че сте взели всички мерки, но количката се преобръща, а бебето избухва в плач. Лошото е, че те са и доста бързи – около 10 км/ч, което може да се окаже сериозен проблем, ако бебето се учи да ходи по паркет, или балатум. Рискът да се подхлъзне или да падне, е много по-голям.

Ако решите да купувате проходилка, обърнете се към вашия педиатър, но междувременно обърнете внимание на три неща:

– Регулираща се седалка, за да може детето да стига до пода
– Колела – поне четири, за да има максимална стабилност, докато е в съоръжението
– Безопасност – обърнете внимание на теглото на количката, тъй като при преобръщане тя може да нарани доста лошо крехкото бебешко тяло.

Джъмпер или проходилка ?

В последните години са много актуални и т. нар. джъмпери, в които може да оставим детето да стои изправено и да се учи да постига баланс. Те са идеални, ако искате малко време за себе си, без в същото време да се налага да проверявате постоянно къде е вашият малчуган.

Джъмперите обаче не са просто за игра, а по принцип имат чисто терапевтична цел. Използват се за стимулиране и укрепване на мускулите на раменете, ръцете, или след контузия.

Постоянното им използване обаче може да влоши ситуацията, вместо да помогне. Затова изрично ви препоръчваме, да ползвате съоръжението само след консултация с лекар. Независимо колко забавно и пъстро ви изглежда.

Педиатрите предупреждават, че:

Ако детето прекара повече от час на ден в джъмпер, може да се стигне до хипертонус – твърде голямо развитие на някои мускулни групи, за сметка на други.

Друг риск е компресия на перинеума. Дизайнът на джъмперите е такъв, че може да се стигне до свиване на перинеума, което е доста опасно за момчетата.

И накрая, но не на последно място е нарушената координация при движение. В джъмпера детето е фиксирано да стои изправено, с помощна на каишки и колани. И когато се опитате да го накарате само да стои изправено, то няма да се чувства стабилно и постоянно ще пада.

Ако все пак решите да купите такова съоръжение, обърнете внимание на следните особености:

– Устойчивост – всички джъмпери се монтират и имат стойка. Тя трябва да бъде достатъчно стабилна и здрава, за да се гарантира, че детето няма да се нарани, или да падне. Гледайте стойката да е метална, тъй като пластмасовата може да се счупи като сламена пръчица.

– Безопасност – джъмперите обикновено са с колани, но е добре да вземете такива, които са по-плътни и с регулираща се дължина. Уверете се, че са надеждно фиксирани и няма риск от това да се разпаднат.

– Удобство – седалките и облегалките на джъмперите минават по-строг контрол и от тези на проходилките. Най-добре е да купите съоръжението със седалка тип бикини, която ще бъде удобна и няма да позволява на детето да се изплъзне от нея. Гледайте и да е достатъчно дълбока, но не с прекалено тесни отвори за краката, за да не стяга крачетата на бебето. Идеалният вариант е, ако има и ортопедична облегалка, която да помага за правилно разпределение на тежестта и да осигурява опора на гръбнака. Освен това е хубаво да бъде със сменящо се покритие, за да може бързо да се почиства.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!