You are here
Home > Дом и семейство > Идеален дом > Безукорно бяло пране: 4 изпитани техники за премахване на петна

Безукорно бяло пране: 4 изпитани техники за премахване на петна

Когато в бялото пране открием упорити петна, за които няма ефективен препарат в магазина, трябва да опитаме с по-прозаични средства

Няма по-голям ужас за една дама, когато любимата й бяла рокля се окаже с петно – от онези упоритите, които не се поддават и на най-скъпите препарати. Същото е усещането, когато се замърси завинаги бялата риза за официални поводи, спалното бельо, покривката, която разстиламе на празници. Раздразнението и желанието да ги изхвърлим са обясними, но крайни емоции. По-добре е вместо да даваме пари за поредния препарат, който няма да ни помогне, да опитаме с нещо просто и далеч по-евтино – любимата ни натурална козметика.

Предлагаме ви два изпитани метода за премахване на петна от бяло пране, които няма да ви костват и левче:

Смесете в 1l топла вода и ½ ч. ч. натурален ябълков оцет. Разбъркайте хубаво и след половин час сте готови да третирате дрехите от текстил. За потните петна препоръчваме да ги намокрите обилно натурален оцет и хубаво да ги натъркате със сапун. Дрехите ви не само ще засияят от блясък, но и ще са като третирани с естествен омекотител.

Упорити петна, особено по бели ризи, се премахват успешно с обработка с 1с.л. хлебна сода. Веднага след това втрийте и резенче лимон и не изплаквайте поне четвърт час. Можете да смесите продуктите предварително (содата в изцедения лимонов сок). В крайна сметка изперете дрехата както го правите обикновено и ще видите как от петната няма и следа.
Как се почистват петна от бяло пране
Следват две рецепти, към които има отношения химията:

Слагаме 2l вода да заври на котлона. След като е готова добавете 1с.л. сол, сока от 3 изцедени лимона и 1/4 чаена чаша прах за пране. Разбъркайте добре и разлейте сместа в леген. Накиснете прането с петната за 40 минути и я изплакнете добре. Тази рецепта гарантирано премахва следи от изпотяване.

Петната по деликатни тъкани се премахват успешно, когато ги накиснете за половин час в смес от 1/4 ч.ч. прах за пране и 1/4 ч.ч. водороден пероксид в 2 литра топла вода. След това хубаво изплаквате. Рецептата е перфектна за вълнени дрехи или фини тъкани.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!