You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Бутан – възкръсналата Шамбала

Бутан – възкръсналата Шамбала

Бутан – добре дошли в кралството на мечтите

Посещението на принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън в Бутан възроди интереса към една от най-магнетичните страни в Азия — Бутан. Малкото кралство, сгушено между Индия и Китай е един истински оазис на спокойствието и щастието. Наричано „Кралството на мечтите“ Бутан е и една от най-мистериозните азиатски страни.

Бутан - една разходка в рая
Бутан – една разходка в рая

Десетилетия наред тази страна се къпе в ореола на собствената си мистерия. Ежегодно кралството се посещава от около 10 000 души от цял свят, които се връщат от там с много възторжени отзиви.

butan
Трябва да кажем, че отвореността на държавата е въображаема. Целият туристически живот е концентриран около маршрута на Тигровото гнездо — и отклонения от маршрута не се допускат. Неспазването на определения маршрут се наказва с репресии.

butan 3
Въпреки че самата страна е прекрасна и привидно гостоприемна, чужденците имат достъп до строго определени дестинации. Оттам — насетне никой няма право да посещава градовете и селата на обикновените граждани. И всяко отклонение се наказва сурово. Днес, свободно може да се посетят не повече от десет процента от територията, но дори и това е достатъчно, за да се влюби човек в страната.

butan 6

Как може да се опише Бутан?

butan 4
Представете си, че сте в Швейцария (красива природа, живописни гледки), но вместо строги протестантски кули, пред вас се появяват позлатени покриви на будистките манастири и молитвени знамена — гирлянди.

Едно от най-колоритните места в Бутан са дзонги — това са манастири — крепости с дебели стени, тесни вратички и отлична видимост. Днес в страната има повече от сто.

butan 8

От древни времена около дзонги се намират множество села, които получават защита от манастирите, а в замяна те изхранват крепостните гарнизони състоящи се от монаси — бойци. Тази практика, макар и не в някогашната феодална форма е запазена и до днес (будизмът е официалната религия за държавата), с изключение на това, че е в много смекчен вид.

butan 9

Националният спорт на Бутан е стрелбата с лък, като край всяко село има площадка за стрелба. Редовно се организират състезания, които са изключително забавни. Съпругите на мъжете от едното село се опитват да разсеят противниковия отбол с неприлични песнички, а същото правят и жените от другото село след това. След края на състезанието обаче всички празнуват победата заедно.

butan 10

Повечето градове са разположени на височина 1500-2500 метра, най-добрата височина от гледна точка на климата. Мека утринна светлина, двайсет градусова температура, бавно промъкващи се към долината облаци … истински рай, какъвто едва ли ще видите другаде.

butan 2

 

Ако имате щастието да посетите Бутан, знайте, че това е една от най-красивите, но и най-затворени страни в света. Тук няма интернет, произвежда се почти на 100% органична храна, което я прави и най-зеленото кътче на планетата, а брутния вътрешен продукт се измерва в… щастието на поданиците. Това е единствената държава в света, където е създадено министерство на щастието, което се грижи за поданиците.

 

Образованието се насърчава от краля и кралицата, но също така се прави всичко възможно, за да се запази уникалния местен бит и култура.

Всеки, който е посетил Бутан, мечтае отново да се върне в малката хималайска държава, която е смятана за най-щастливото кралство в света. А онези, които са се докоснали до нея, неслучайно вярват, че точно тук се крие магичната Шамбала.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!