You are here
Home > Дом и семейство > Заети ръце - щастливо сърце > Да си украсим кутия с декупаж

Да си украсим кутия с декупаж

С декупаж може да обновите не само старата кутия, но и да я превърнете в истинско ковчеже за бижута

Изкуството да правите декупаж не изисква умения на ювелир, а вкус към красивото, опити, докато добиете съвършенство и малко вдъхновение.
dekupaj14

Какви материали са ни необходими за декупаж на дървена кутия:

Дървена кутия или друга вещ, която искате да промените
Акрилна боя – бяла (и черна като опция)
Синтетични четки и една четка за зъби
Разпечатка на картинката, която желаете да сложите
Лепило за декупаж
Шкурка
Светъл шилак

dekupaj
Стъпка по стъпка към съвършения декупаж със специалните насоки на Ирина Смирнова:

Подгответе кутията за декорация, като я шлифовате добре от всички страни и наблегнете на ъглите. Работим само с местата, върху които ще има декупаж. Отвътре и отдолу не се налага обработка.

След като нанесете основата, която ще играе ролята на грунд, трябва да изчакате да изсъхне и после да минете втори слой с нея. Ако се налага преди него отново шкурете повърхността. Използвайте широка четка и я движете от ръба към центъра.
dekupaj1
dekupaj2
За декупажа може да вземете за по-лесно „разпечатка“, която се самозалепва, но в най-честия случай се оформя внимателно да пасне и се прикрепя със специалното лепило. Отгоре изображението се минава леко с влажна четка, като се изглажда и се обират остатъците от лепило.
dekupaj3
dekupaj4
dekupaj5
Сега е моментът да защитим добре нашата кутия от външни влияния – ще я покрием с шилак. С него е удобно да се работи, защото не е скъпа инвестиция, а и е дълготраен.
dekupaj6
Може допълнително да създадете ефект омбре на кутията, добавяйки тъмни оттенъци, все едно леко я опушвате и състарявате. С помощта на черна акрилна боя ще постигнете такъв резултат, използвайки тампонче за грим. Движим ръката си от центъра към ръбовете, под ъгъл от 40 градуса. Желаният нюанс се достига с няколко слоя нанасяне, а може и да го оставите по-светло, в зависимост от вашия вкус.
dekupaj7
dekupaj8
След декупажа, кутията ни ще добие бляскав, завършен вид, ако я понапръскаме отгоре със златен и бял брокат. Тук също има варианти, ако не ви допадат посочените, или предпочитанията ви са към друг цвят. С помощта на четка за зъби минаваме с палец и регулираме количеството частички, които ще полепнат върху кутията.
dekupaj9
dekupaj10
dekupaj11
И накрая се доверяваме пак на перфектния за целта шилак!
dekupaj13

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!