You are here
Home > Здраве и красота > Депресията не е просто лошо настроение: 7 физически симптома на болестта

Депресията не е просто лошо настроение: 7 физически симптома на болестта

Как да се преборим с депресията и да разпознаем симптомите?

Депресията не е просто лошо настроение. В последните години тя има все по-ясно изявени и физически симптоми, които често подминаваме. За да знаем как да се преборим с депресията, първо трябва да успеем да установим проблема. Повечето хора знаят кои са емоционалните симптоми на депресията, но не знаят, че тя може да предизвика и физически симптоми.

Ето и кои са 7 от най-често срещаните физически симптоми на това състояние:

Депресията не е просто лошо настроение
Депресията не е просто лошо настроение

1. Болки във врата. Ако страдате от депресия може да се появят и болки в шията, или ако вече сте имали болки да се увеличи тяхната интензивност.

2. Главоболие. Главоболието е често срещан симптом при хората, които страдат от депресия. Ако преди сте страдали от мигрена, в периода на депресия ситуацията се влошава. И ако не откривате никакви физически причини за появата на главоболие, може би е добре да се обърнете към психолог за проблема.

3. Проблеми с храносмилателната система. Може да чувствате гадене, да имате диария или симптоми на запек. Нервното напрежение и стреса също могат да доведат до това.

4. Болка в гърдите. Ако чувствате болка в гърдите, добре е да посетите лекар, защото е възможно да имате проблеми и със сърцето. Но болката в гърдите често е и симптом на депресия.

5. Проблеми със съня. Хората, които страдат от депресия имат проблеми със съня. Някои от тях трудно могат да заспят и се събуждат рано, а някои спят много повече от нормалното.

6. Промени в апетита. Някои хора, които са в депресия губят апетита и логично губят тегло. Други пък постоянно мислят за храна, приемат много повече въглехидрати и повишават теглото. Забележите ли подобни промени в организма си, не бързайте да се подлагате на гладна диета. Премислете добре последните събития и обърнете внимание, какво отключва или потиска апетита ви. След което се заемете с терапия, вместо да се измъчвате от чувство за вина.

7. Умора, световъртеж, припадък. Ако сте в депресия, без значение колко спите, ще се чувствате изтощени. Промени в апетита, проблеми със съня, главоболие, всичко това може да доведе до виене на свят или дори до припадък.

Как да се преборим с депресията?

Консултацията с психолог е най-добрия метод за ефективно и качествено лечение на това състояние. Но ако по една или друга причина не искате да говорите със специалист, може да заложите на следните изпитани методи

1. Срещи с приятели и повече излизане навън.

2. Запишете се на фитнес, или спорт, който обичате.

3. Разходки сред природата — действат изключително ободряващо.

4. Гледайте смешни филми.

5. Намерете си хоби — фотография, рисуване, писане, музика, ръчен труд, готварство, шиене — каквото ви харесва. Важното е да ви е приятно да го правите и да се чувствате щастливи.

6. Прекарвайте повече време със семейството си. Ще се изненадате колко ободряващо действа компанията на любимите ви хора. А ако има и малки деца сред тях — няма начин да ви оставят да страдате и да изпадате в униние.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!