You are here
Home > Cherchez la femme > Момичета, има смисъл > Дигитално насилие в мрежата: Как да се предпазим?

Дигитално насилие в мрежата: Как да се предпазим?

Какво да правим, когато се окажем жертви на насилие в интернет?

Австралийката Ноел Мартин от Пърт, Австралия, преживяла истински кошмар, когато един ден случайно изписала името си в Google и видяла свои снимки в сайтове за възрастни. Лицето й било използвано за предлагане на различни услуги, но макар всичко да било фотомонтаж, Ноел останала потресена.

Тя веднага отнесла случая до полицията, откъдето й казали, че сама си е виновна за случилото се. Властите заявили, че не могат да проведат разследване по случая, тъй като Ноел или сама се е вкарала в беля, осигурявайки публичен достъп до снимките си, или е станала жертва на „кражба“ от „Фейсбук приятел“.

Стоп на насилието в мрежата сн. torange.biz
Стоп на насилието в мрежата сн. torange.biz

Мартин вече е наела адвокат и той се е заел със случая, но споделя историята си, за да предпази и други хора от подобни атаки.

Ето още няколко неща, които е добре да знаете:

1. Не споделяйте снимки, информация и видеоклипове с непознати

В социалните мрежи все още няма бутон — право на свободно използване, но пък има бутон за обществено публикуване на постовете. И всяка публична публикация се приема като общодостъпна за използване. Внимателно преценявайте кога, какви снимки и постове публикувате и до кого ги пускате. Особено, ако не искате да се окажете в ситуацията на Ноел.

2. Хейтът не е просто мода, а начин на общуване

Хейтът се превърна в начин на общуванеза мнозина и използването на обидни епитети и ругатни се приема за напълно нормално. Китайска поговорка обаче гласи „Не причинявай на другите това, което не искаш да причинят на теб“. Затова, преди някой да пусне хейтърски коментар, добре е да помисли иска ли да му се отговори със същия тон след това.

3. Дигиталното насилие не се ограничава само до злоупотреба със снимките ни

Писането на обидни коментари е хоби за мнозина, което няма никаква връзка с реалността. Но дигиталното насилие не се ограничава само с това. Злоупотреба с лични данни, злоупотреба с изображения, злоупотреба със самоличността ви – проверявайте поне от време на време дали някой не е използвал името и снимката ви, за да злоупотребява от ваше име с доверието на други хора в мрежата.

4. Възпитаване на отговорност при използване на социалните мрежи от децата

Децата намират за модерно да използват социалните мрежи, а много от тях правят всичко възможно, за да привлекат интерес и внимание към себе си по този начин. Обяснете им, че популярността и славата във виртуалния свят не са най-важни. Объркването на ценностната система на подрастващите, е проблем, който се задълбочава. От семейството, през училището, до обществото – фокусът на внимание при малчуганите трябва да бъде върху това, че социалната мрежа може да те прави популярен сред връстниците ти, но крие и опасности – злоупотреба със снимки и лични данни, хейт, атаки от насилници в мрежата.

Как да се справим с проблема?

На фона на бедствието, което социалните мрежи създават в дългосрочен план, играта „Син кит“ изглежда по-малкият проблем. И все пак – има решение и на двата проблема. Активни кампании за защита и информиране на децата за рисковете и опасностите в мрежата.Активни кампании за информиране на родителите за проблемите свързани с дигиталното насилие, тормозът над деца, а и над възрастни. Ноел Мартин е на 23 години, когато става жертва на дигитално насилие. Но тя не е единствената.

PS.

И накрая, но не и по важност, разбиването на митовете, които са най-разпространени в мрежата и възпитаване на ценностна система у децата и младежите. Етикетите „Ако си слаб и красив, значи ще станеш богат“ и „Щом си дебел и нямаш пари, значи не ставаш за нищо“, трябва да бъдат унищожени. В социалните мрежи и интернет, те ежедневно се внушават на цялото общество. Една ефективна кампания за подобряване на качеството на храните и мотивиране за активно спортуване и здравословен начин на живот, би била много по-полезна от етикети като „Да си дебел е заразно“ и „Щом не се снимаш с лъскави коли и не ходиш по скъпи почивки, значи си беден и не си човек“ или „любимото ни“ „Не говори с това дете, защото телефонът му не струва и половината ми заплата. То е бедно и може да те зарази“. Превръщането на социални проблеми в биологични е истински бич за съвременните млади хора, които все по-често правят опити за самоубийство, стават необяснимо агресивни или злоупотребяват с алкохол и наркотични вещества. Внушенията, които дигиталния свят отправя към тях, може да се окажат смъртоносни, затова навременната информираност и ограничаването на дигиталното насилие са едни от първите неща, които могат да помогнат за овладяване на проблема.

loading...

Вашият коментар