You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > Димитър Цонев – Легенди за телевизионната легенда

Димитър Цонев – Легенди за телевизионната легенда

Димитър Цонев остави скъп спомен в сърцата на близките си хора, колегите и зрителите

Димитър Цонев си отиде без време – още млад, спечелил хората с широка усмивка, търпение и поведение на истински благородник. В момента десетки хора споделят спомените си за него, но още приживе той се радваше на много любов и доверие – не само от страна на зрителите.

Роден да бъде изключителен, той преливаше от чувство за хумор и интересни семейни истории

Детето на Коста и Анахид – „Синът на отряда”

Митко Цонев има наистина впечатляващ произход. Семейството на баща му е „неблагонадежно”, предвид ценностите и идеологията преди Десети ноември. Единият от чичовците – Иван заминава за Германия още през 1942 година, но войната променя плановете му да учи. Вместо да се прибере в родината, заминава за Австралия, където печели състояние. Според легендата синът на бедния софийски бояджия станал милионер. Историята е прерасна, но създава куп проблеми на семейството в България.

Коста Цонев обаче се справя с клеймото „роднина на невъзвращенец”. Рано добива популярност като актьор и се влюбва в абитуриентката Анахид Тавитян.
dimitar tsonev roditeli
В деня на премиерата на „Командирът на отряда” – 30 август 1959, майката на актьора го посреща от снимки и му казва: „Честито!”. Цонев-старши се учудил, че го поздравява и я попитал няма ли да дойде на официалното събитие. Жената отвърнала: „Каква премиера?! Честито за сина! Син ти се роди!”.

„Командирът на отряда” е знаков за Коста Цонев. След него не спират да валят предложенията за работа, но и с удоволствие разказва, че в паузите между снимките е създал сина си.

Три години след раждането му съпругата му Ани става соц версията на суперзведа. Печели конкурс за телевизионни говорителки и България се влюбва в арменката, която се представя като Ани Цонева.

С двама супер популярни родители е болезнено трудно и всички очакват много от него. Първият му звезден миг обаче едва рано и го дължи единствено на собствен „талант”.

dimitar tsonev ushi

Режисьорът на „Таралежите се раждат без бодли” търси момченце, което може да си мърда ушите. Митко Цонев печели първия си хонорар и истинска слава в училище.

Уви! Строгият татко се връща от поредни снимки, научава, вдига скандал и спира възможността да участва в нов филм. В крайна сметка го докарва до малки епизодични роли, но няма илюзии, че ще създаде династия в театъра.
dimitar tsonev kosta tsonev
Димитър Цонев кандидатства три пъти без успех във ВИТИЗ. Съдбата обаче има други планове за него. Завършва право в Софийски университет. Естествено обаче залита към журналистиката и от студентстването му е останала престижна диплома и…семейството.

Митко Цонев с баща и син
Митко Цонев с баща и син

Любов като тази

Среща съпругата си Мариана в първи курс. Тя и семейството й са живели дълго време в чужбина. Младата дама абсолютно не познавала семейството и едва когато по-късно я завел в дома си разбрала кой е „н. а. Коста Цонев”.

Хубавицата ясно, че не била златотърсачка, но не била и наивница. Той бил напорист, открил сам телефонния й номер, а тя не смятала да губи време. Попитала дали е ходил войник, за да не се налага да го чака две години. Димитър Цонев се засегнал страшно – не само бил изпълнил дълга пред родината, ами и служил в т. нар. „черен полк”. Пак заради неблагонадежден произход го изпратили да служи в най-нежеланото и опасно поделение.

Ухажването им минало странно. Като добър син Митко носел тухли и вар през почивните дни, за да построи баща си вилата им в Бистрица. Оженили се след три години и създали едно от най-здравите семейства.
dimitar tsonev mariana
В началото не било лесно, Мариана не умеела нищо. Желязната му тъща, която наричаше „маршал”, не била немарлив родител, а със стратегия. Като й се карал, че не е научила дъщеря си на нищо, тя го парирала с точен удар “За да се научи да прави всичко според вкуса на съпруга си“.

Тъщата заема особено място в сърцето на Димитър Цонев. Дамата не е за подценяване, но отгледала двете му деца и живя със семейството му по-късно. Митко с удоволствие цитираше максимата: „Зад всеки успял мъж стои една горда жена и една … учудена тъща”

Наследството

Вместо да стане мастит, столичен адвокат Димитър Цонев става редактор в „София прес”. Национална известност обаче добива през 1991, когато се превръща в едно от знаковите лица на „По света и у нас”.
dimitar tsonev po sveta i u nas
По време на управлението на Симеон Сакскобурготски става говорител на кабинета му. След това поема отдела по ПР на БТК.
dimitar tsonev pr
В крайна сметка се връща при Голямата си любов – телевизията. Прави „В неделя с…“ („Неделя х 3”) по БНТ, „24/7“ по bTV Action, „Лице в лице” с Цветанка Ризова. В крайна сметка се завръща в Телевизията –майка, за да остане с нея до последен дъх от ефира на „Още от деня“.

Медиите са му страст, но не и най-важното в живота. С Мариана създават две деца, с които се гордеят.


Деси го наследи в професията и му роди първия внук. Смуглата красавица завърши прочутия колеж „Бокони” в Милано. Благодарение на нея потомъкът на „неблагонадеждно” семейство се сроди с истински червени принцове. Зет му беше първородният син на Янчо Таков.

Бракът на дъщеря му не успя и се разтури шумно и публично. Деси обаче откри своя път и е щастлива с живота си на работеща майка.

Синът на Цонев – Митко-младши не е изкушен от медиите. Завърши УНСС и се вълнува от новите информационни технологии. Загубата на живота му го беляза завинаги. Той се сбогува с най-близкия си човек точно в деня, когато празнува раждането си.

Момчето, което не обича показността и излиянията, написа вълнуващ пост в социалните мрежи:


И за да почетем Димитър Цонев както би му харесало, ще разкажем за две от запазените му марки – усмивката и мустака.

Известен вестник го разкритикува, че в емисиите се „хили като пъпеш”. Той поиска извинение и справедливост по съдебен път. В крайна сметка историята завърши щастливо. Изданието учреди награди „Златен пъпеш” за журналистика и той стана един от носителите й.
dimitar tsonev papesh
Характерният му мустак го направи не само разпознаваем, но и любимец на цялата аудитория. Той не беше се бръснал с десетилетия, докато не дойде знаковото му първо участие в „Шоуто на Слави”.

Трифонов му предложи единствен по рода си облог – да му обръснат мустака в ефир срещу абсолютната неприкосновеност на Царя. Слави обеща „никога, ама никога” да не се подиграва на г-н премиера
dimitar tsonev mustaci
Димитър Цонев беше отдаден ПР. Жертва 24-годишното си бижу. Слави беше впечатлен и с основание подхвърли: „Екатерина Михайлова нямаше да го направи за Костов!”

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!