You are here
Home > Дом и семейство > Идеален дом > Дом в провинцията: 10 причини да напуснете големия град

Дом в провинцията: 10 причини да напуснете големия град

За ползите от дом в провинцията и можем ли да имаме всичко и в малкия град?

В последно време пътят от града към селото, става все по-кратък, а желаещите — все повече. Малките градове обаче също имат някои преимущества, които си струва да оцените. За ползите да притежаваш дом в провинцията, ви предлагаме 10 причини, изброени от експертите.

1. Чист въздух и красива природа

Малкия град предлага удобствата и комфорта на големия град, но в същото време и чистота и природата на селото. Ако искате да отдъхнете, далеч от големия градски шум и дивата тълпа, изборът на малък град, който не е далеч от областния център е доста изгодна инвестиция. За тези, които си мечтаят за уютен дом в Източните Родопи Крумовград е отличен избор. Сгушен в планината, той е само на 30 — 40 минути от областния център Кърджали. Предимствата — невероятно красива природа, чист въздух, спокойна атмосфера и бърз достъп до всяка точка само в рамките на 15 минути. Да не говорим, че за семейства с деца е идеален — в такъв град всички се познават, а вие можете да сте напълно спокойни за вашето дете.

Дом в провинцията - за или против?
Дом в провинцията – за или против?

2. Уникален бит и култура.

В Северна България Севлиево е особено предпочитан, тъй като съчетава в себе си уникална култура, забележителна възрожденска архитектура и не на последно място — добра инфраструктура. Столицата на тиквата, както наричат още града, има какво да предложи на своите гости и граждани. А и цените на имотите са доста по-приемливи от тези в големия град.

asenovgrad-r

3. В сърцето на Бога, недалеч от културната столица на България

Предполагаме, че вече сте се досетили, че говорим за Асеновград — малък град, с много църкви, който се намира на по-малко от 20 минути от Пловдив. Предимствата да живеете тук? Уникално красивата природа, чистия въздух, а не на последно място — спасение от горещината през летните месеци. Наричан още „Малкия Йерусалим“ заради многобройните си храмове, градът може да предложи отлична инфраструктура, забележителни исторически атракции/ Асенова крепост/, както и бърз достъп до Пловдив, през цялата година. Да не говорим, че може да си спестите доста от данъци и такси, тъй като разходите за живот са доста по-ниски. А в същото време стандартът по нищо не отстъпва на Пловдив. Според някои, дори е по-добър.

kardjali-r

4. До Бяло море и обратно, в рамките на час

И докато сме в Югоизточна България, ето още едно изгодно предложение — до Бяло море и обратно в рамките на час. България на три морета, не можа да се реализира като проект след Освобождението, но Кърджали на три язовира и само час път от Бяло море е нещо, което привлича все по-голямо внимание на мнозина. Около града се намират забележителни природни и исторически комплекси, за някои от които малцина са чували — феноменът „Каменна сватба“, скалните гъби, крепостта Устра и Моняк, Дяволския мост. Да не говорим, че освен това в града има и няколко забележителни духовни центъра — средновековния манастир „Свети Йоан Продром“, духовния комплекс „Успение Богородично“ и разбира се централната църква „Св Георги“, която е прочута със златните си кубета.

Градът, освен това разполага и с много добра здравна служба, което го прави предпочитан за живеене от мнозина. И в същото време успява да запази чара и спокойствието на град от провинцията. Ако планирате да си купите дом там, побързайте — цените се покачват.

kavarna

5. Край Черно море, много е добре

„На Черно море, много е добре“, пееше навремето Тодор Колев. Отивайки все по-на изток и североизток, няколко дестинации приковават вниманието — Несебър, Балчик и Каварна. Предимствата им са безусловни — близост до морския бряг, чиста природа, никакви замърсители и възможност да се наслаждавате на бърза и удобна връзка до големите градове почти по всяко време. Друго преимущество да изберете да се сдобиете с дом в провинцията, точно там, са многобройните природни забележителности и спокойствието, които те предлагат. Ако искате сигурност за децата си, обичате водата и харесвате живота в малкия град, всеки от тези градове е идеален избор за вас. С надеждна здравна служба, близо до големите центрове — те предлагат маса възможности. Освен това инвестирането в имот тук е повече от изгодно — големи, просторни апартаменти и къщи с градини, ще ви излязат в пъти по-евтино, отколкото в София, Варна или Бургас. Защо да плащате стотици хиляди за смог и мръсен въздух, когато можете да получите прекрасен имот с изглед към морето и бърз достъп до големите центрове за 30 — 40 хиляди лева, че и по-малко.

6. Новите Кеймбридж и Оксфорд

Чували сте, университетските градчета в другите страни из Европа са малки, но въпреки това изключително предпочитани. Една от причините е доброто образование, което се предлага в тях. Далеч от клубовете и заведенията, младите умове се развиват по-успешно, а освен това попиват знания с лекота. Изнасянето към селата и провинциалните градове стана причина много училища отново да бъдат отворени, а родителите са по-доволни от факта, че децата им се образоват в по-малки учебни заведения. Причините — повече внимание от страна на преподавателите, по-добър контакт между ученици и учители и по-добри резултати. Неслучайно, децата от по-малките градове показват по-високи резултати и по-добро поведение. Принципът на работа с тях е по-добър, да не говорим, че са далеч и от вредното влияние на големия град и пороците в него.

7. Свобода

Едва ли има родители, които да не искат децата им да зарежат видеоигрите, да играят навън свободни от сутрин до вечер и в същото време да са спокойни за тях. Ако имате дом в провинцията или на село, тази мечта лесно може да стане реалност. Както казахме — в малките населени места всички се познават и лесно може да се оказва надзор над децата. А и възрастните се отнасят с по-голяма грижа и отговорност към цялата общност.

8. Здравословен начин на живот

Купуването на дом на село, обикновено върви с придобиването и на земя. А ако си падате по градинарството, може да се изявите в градината, отглеждайки сами органични плодове и зеленчуци за семейството си. Да не говорим, че и няколко животни в кошарите, могат да ви осигурят и необходимото месо. Що се отнася до грижата за тях, в днешно време повечето села наемат овчари, които се занимават през деня с тях.

9. Лесен достъп до дома или работата

Ако в София се нуждаете от часове, за да стигнете от дома до работното място и обратно, с дом в провинцията, или извън града, няма да имате подобни проблеми. Лицата, които могат да работят дистанционно, или от дома си, обикновено си спестяват разходите за бензин и транспорт, а освен това имат лесен достъп до всяка точка, която искат да достигнат. Не е нужно да излизате от дома си час по-рано, за да стигнете навреме за среща. Малък град/село — малки разстояния — 5 — 10 минути и сте там.

10. Ниски цени

И основното преимущество да изберете дом в провинцията – ниските цени. Без значение, дали искате да инвестирате в имот, търсите по-евтин начин живот, или просто място за почивка, разходите ви ще са наполовина по-ниски. А това е фактор, който определя избора на все повече хора.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!