You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Еньовден сбъдва любовна магия и дарява здраве! (Традиции и ритуали)

Еньовден сбъдва любовна магия и дарява здраве! (Традиции и ритуали)

Еньовден сбъдва любовна магия, дарява здраве и прави иманярите богати

Еньовден е! Най-магичния от всички български празници е ден не само на иманярите, но и билкарите и лечителите.  Вярва се, че на този ден Еньо облича ямурлука си и тръгва към зимата. А сутринта слънцето се къпе във всички реки, води и езера, давайки им магична сила и  здраве. Поверията гласят, че трябва да се наберат рано сутринта 77 билки и половина, които да се свият на венец. Той пази от зли болести през цялата година. 77-те билки лекуват различни болести, а половинката е за непозната болест. На този ден обаче празнуват и иманярите.

Еньовден е!
Еньовден е!

Вярва се, че в нощта срещу Еньовден златото не се пази, така че само се показва, къде е скрито със син огън. Легенди и предания се носят, как в нощта на Еньовден сред горите и полята пламва син огън, който разкрива къде е скрито имането.

Много поверия има за празника. Смята се, че ако сутринта се отърколите в росата, всички болести ще избягат от вас. А дъхавия венец от 77 билки и половина, има магическа сила, като пази дома и обитателите му от всякакви зли сили.

Eniovden

Той обаче трябва да съдържа звъника (кантарион), бял и жълт равнец, босилек, наричан още ангелското цвете, мащерка, пелин, мушкато, маслодайни рози, седефче, което пък се нарича магическо, дяволско цвете, защото е с много силна неприятна миризма и от него бяга дори и дяволът. И задължително еньовче — магичното цвете на празника. Ако през годината някой от дома се разболее, къса се китка от венеца и се кади с него в дома, за да избяга по-бързо болестта.

Има стотици ритуали, които могат да се направят на Еньовден, но се вярва, че ако сутрин човек застане срещу слънцето и огледа сянката си, ще бъде здрав през цялата година. Вярва се още, че мълчаната вода на този ден е по-силна отколкото във всеки друг.

Традиции и ритуали

По традиция момичетата стават рано и отиват да вземат вода от три извора, като през цялото време мълчат. След това се хващат в плътен кръг около съдовете с вода и обикалят три пъти около тях, за да заключат водата. Водата се носи в селото и се поръсват всички за здраве. В същото време, ако се поръси в дома, ще накара всяко зло да побегне надалече.

На Еньовден се вярва също така, че ако се направи любовна магия, девойката ще плени избраника си. А с цвете валериана може да изгони нежелан жених. За да приготвите любовна отвара е нужно да се смесят равни части от босилек, розмарин, роза и джинджифил. Момата, която си измие лицето с тази отвара става красива като слънце. И няма момък, който да й устои.

enio

Друг ритуал е рано сутрин да се види слънцето. Която мома го зърне, от пари и здраве няма да се отърве цяла година.

Поверия

На този ден е забранено да се жъне. Знае се, че светецът ще порази с гръм, всеки, който е отишъл на полето и не е почел празника му. За сметка на това магьосниците и баячките смело ходят рано сутринта по нивите. Те се събличат голи и чакат класовете да им се поклонят.

Който клас не го направи, той е царят на нивата и носител на плодородието. Те го късат и го носят в нивата на човека, който им е го е поръчал. Ритуалът се нарича още „мамене“ или „грабене“ — вярва се, че по този начин плодородието си отива от нивата, заедно с класа.

Що се отнася до тези, които нямат възможност да посрещнат празника на село, или да спазят традициите, за да предпазите дома си от зли сили, на Еньовден рано сутринта откъснете стрък босилек и го поставете над входната врата, след като сте го поръсили с вода преди това на слънчева светлина. Така ще предпазите дома си и неговите обитатели от негативните енергии, съветват енергийните специалисти.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!