You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Естествено раждане или секцио: Предимства и недостатъци

Естествено раждане или секцио: Предимства и недостатъци

Привържениците и на двата вида раждане не са малко и вечно спорят помежду си

Ние няма да решим конфликта между майките, които избират естествено раждане, и тези, склонни да се подложат на секцио. Причината е, че всяка една от тях има своите лични доводи да роди по определен начин.
Да не забравяме също така, че понякога природата и бебето сами налагат избора, а в други случаи медицинските показания го изискват. Когато обаче имаме правото сами да преценим, каква да е развръзката на щастливото събитие, няколко „за“ и „против“ ще ни помогнат във взимането на решението.

woman-onthe-top.net подбра основните предимства и недостатъци, както на естественото раждане, така и на секциото. Бъдещите мами трябва да седнат и да преброят плюсовете за себе си, за да знаят какво ги очаква и да бъдат с известна нагласа по темата.

Естествено раждане – минуси

Болката обикновено е продължителна и по-силна предварително, докато матката се подготвя за излизането на бебето. Докато разкритието стане достатъчно голямо, за да започне родовият процес, контракциите са истинско предизвикателство за жената. Има болници, в които ще ви сложат леко обезболяващо, но като цяло се предпочита вариантът без него, за да не се смущават усещанията на родилката. Този процес е към „минусите“ заради болезнените моменти, но на практика е напълно естествен и тялото има готовност да се справи с него, дамите не бива да се плашат излишно.

Продължителността на раждането не може да се предвиди, а намесата на лекарите понякога ускорява раждането, но не го прави по-леко.
Често бебетата са с увита пъпна връв, което може да наложи секцио в процеса на раждане.

Възможна е появата на психологическа травма, която да се прояви впоследствие, тъй като всичко се развива изключително динамично и стресиращо за жената.

Чудото наречено "раждане" никога не е лесно, но винаги си струва болката
Чудото наречено „раждане“ никога не е лесно, но винаги си струва болката

Естествено раждане – плюсове

Възстановяването е по-бързо, вие сте на крака веднага след раждането и имате сила да се грижите за бебето си.

Бебето е при вас, прави първите си опити да суче, кърменето се стимулира от хормона окситоцин, който не се секретира веднага при едно раждане с операция. Тук се създава по-лесна емоционална връзка с бебето и трудностите по отношение на кърменето се очаква да бъдат минимални.

Ще бъдете изписани от болницата на третия ден, ако всичко е наред с вас и бебето.

Секцио – минуси

Болките след коремна операция никак не са за подценяване. Ще ви трябва време да успеете да се надигнете от леглото, ще сте изморени и изтощени, защото не бива да се храните. От медицинския персонал ще трябва да ви помогнат да се раздвижите и да се справяте с елементарни дейности. Това възпрепятства и възможността ви да поемете грижите около бебето веднага. Неслучайно в повечето клиники носят вързопчето на третия ден от престоя, за да може майката що-годе да се възстанови.

След като се приберете у дома, няма да сте в отлична форма, не трябва да вдигате тежко и да се преуморявате, а това ще ви се стори като едно добро пожелание, понеже е почти невероятно да се случи.

Следваща бременност може да се планира след около две години.

Кърмата слиза по-късно и трудно се осъществява контакт с бебето. То вече е започнало да се храни от шише, а мъките ви по създаването на нови навици за него, тепърва предстоят. Разбира се, ако сте упорити, ще се справите, но трябва да имате предвид, че малкото същество в ръцете ви няма да прави кой знае какви усилия, за да засуче, ако вече дни наред се храни с адаптирано мляко.

Секцио – плюсове

Това е едно планирано раждане, за което се знае датата и часът. Изненадите пак може да има, но за да не се стига до тях, обикновено се насрочва две седмици по-рано от предполагаемия термин.

Екипът, с който сте разговаряли и определили дата за раждане, е на ваше разположение.

Ако няма усложнения, цялата операция продължава в рамките на 45-50 минути и въпреки сложността, тя се е превърнала в едно рутинно задължение на хирурзите.

Няма да изпитате онези страшни болки преди раждането, за които сте чували цели легенди.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!