You are here
Home > Здраве и красота > Езикът на тялото: Ако очите са напрегнати, значи страда черния дроб

Езикът на тялото: Ако очите са напрегнати, значи страда черния дроб

Очите са огледало на състоянието на черния дроб

Очите стареят с годините, но въпреки напредването на възрастта, те трябва да са чисти и ясни, ако искаме да се радваме на добро здраве.

Причините, поради които настъпват зрителните увреждания, могат да бъдат разделени в три групи: проводимост на светлината, способност за фокусиране на близко и далечно разстояние, цветоусещане.

За проводимостта на светлината отговарят лещата, роговицата и стъкловидното тяло на окото. Ако те осигуряват добра проводимост, то и зрението е отлично. Роговицата се намира от външната страна и тя може да бъде засегната от прах и механична намеса. Лещата е по-трудно уязвима, но нейното здраве зависи предимно от обмяната на веществата. Ако е нарушена прозрачността й, може би се касае за лошо хранене.

Ако човек вижда ореоли, отблясъци, особено нощно време, а в очите нещо блещука, вероятно става дума за намалено цветоусещане. Това е първият признак, че човек се храни неправилно и не осигурява полезни вещества за очите си.

Акомодацията се свързва с умението да се фокусират различни обекти отблизо и надалеч. Ако тя е нарушена, възникват късогледство или далекогледство. Най-простото и лесно решение е да се поставят очила, както постъпват мнозинството от хората. Те обаче са само едни патерици за очите, а вместо това ние трябва да обучаваме очните си мускули.

Напрежение в очите – уморен черен дроб

Експертите са категорични, че за да се подобри зрението, трябва да се подсили черният дроб. Ако той е претоварен, то и мускулите на очите са в постоянно напрежение, което може да създаде предпоставки за късогледство. По-често се случва да се разрази при деца и младежи, когато организмът е подложен на активно израстване. С течение на годините нашият черен дроб отслабва, което води и до отпускане на очните мускули. Всяко влошаване на зрението подсказва за неблагоприятно състояние на черния дроб.

Токсини в кръвта – чувствителна склера

Склерата на окото се влияе от възможността на черния дроб да филтрира добре кръвта. Когато токсините са се натрупали и са в повече, то очите стават чувствителни, а може да имате и непоносимост към носенето на лещи.

Оцветяването на склерата също е знак, че черният дроб изпитва затруднение. Ето защо, когато се заразим с жълтеница, тя придобива жълтеникав цвят, а колкото е по-наситен той, толкова по-сериозно е увреждането. Ако тя е покрита с червени нишки от кръвоносните съдове, може би е нарушен кръвния поток в черния дроб. Кръвта в органа способства за овлажняването и подхранването на очите, а когато тя не достига, или говорим за анемия, възникват заболявания на зрението. Китайската медицина казва, че тези състояния се характеризират с висока температура в черния дроб, което е знак за наличие на възпаление.
Атеросклерозата започва именно от тук – от очите. Ако човек има диабет и висока захар, която не контролира, нивото на гликирания хемоглобин е увеличено, стига се до запушване на кръвоносните съдове и кръвообръщението се възпрепятства.

Пръчиците и колбичките на окото изпълняват много важна функция при фокусирането на лещата и роговицата, те улавят светлината във всяка една секунда. Ретината съдържа родопсин – визуален пигмент, който е фоточувствителен и отново се свързва с добрата функция на черния дроб. Сам по себе си този витамин е безполезен, ако черният дроб не е в състояние да усвоява правилно храната.
Здраве на очите
Глаукомата е глад за кислород на пръчиците и конусите, който не е нужно да се лекува с лекарства за нея, нито пък за високо кръвно налягане, а трябва да се въздейства върху микроциркулацията (кръвообръщението) на очите. Тогава процесът е обратим.

Лошото качество на храните и напитките вреди на очите

Емоционалните разстройства също имат принос за влошаването на черния дроб. Той реагира бързо на гняв, злоба и всички варианти на негативизъм. Ако отдавна сте женени и често се ядосвате, карате се помежду си, то не се учудвайте, ако на по-късен етап ви се появи глаукома.
Хората, които водят заседнал начин на живот, страдат от нарушения на венозния поток, което води до уморени очи и до влошена работоспособност. А последното се поддържа от ефективността на черния дроб. Освен леки физически упражнения, може да включите в менюто си копър, моркови, тиква, цвекло, кайсии, червен пипер, храни, съдържащи витамин А.
Както за черния дроб, така и за зрението, лошото качество на храните е пагубно. Очите и органите имат своите начини за защита, но тези бариери не са вечни и не могат до безкрай да ни предпазват от пораженията.

Източната медицина счита, че енергийният дисбаланс води до разрушаване на черния дроб и отслабване на очите. Прекаленото количество напитки и храна, особено приемът на захар, алкохол, растителни масла, хляб и хлебни изделия, създават проблемите.

Пречистване на черния дроб с пъпки от бреза

Половин чаша сварен овес и 1 лъжица брезови пъпки се изсипват в съд с половин литър вляща вода. Киснат се 6 часа, прецежда се и се приема по 1 чаша преди лягане и 1 чаша сутрин на гладен стомах.

Може да помогнете на черния си дроб и с помощта на масаж върху точката Тай-Чун. Тя е разположена в горната част на стъпалото на крака, в основата между големия и втория пръст. Китайците са я използвали при всякакви видове нарушения на черния дроб и болести на очите – болки, подувания, зачервявания, глаукома, намалена зрителна острота, сухота в очите, нощна слепота. Препоръчва се масаж на точката за около 5-10 минути.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!