You are here
Home > Cherchez la femme > Кариера > Истински истории: Как да станете милионер за 1000 дни?

Истински истории: Как да станете милионер за 1000 дни?

Ниал Харбисън няма гимназиална диплома, но е овладял Голямата тайна – как да станеш бързо милионер…по честен път

Как се става богат бързо, лесно и по честен начин? Сигурно си мислите, че знаете отговора – с печалба от тотото, Националната лотария, наследство от вуйчото в Америка…Не, отговорът е друг – ще ви го каже в кратце Ниал Харбисън – млад, немного образован, но предприемчив милионер.

Въпросният Ниал Харбисън е зарязал училище на 17, хранил е знаменитости на луксозни яхти, а в момента разполага с доста пари и благодарна работа.

Той е на 37 и като Ричард Брансън, Марк Зукърбърг, Стив Джобс и Лейди Гага – преуспял без диплома. Не че не искал да учи, просто не можел. Наложило му се дори да повтаря един клас три пъти! В крайна сметка решил да спре да се унижава. Баща му обаче бил достатъчно отговорен и преди да го пусне да се бори с живота настоял синът му да има някакъв занаят и той. Младият ирландец като послушен син станал готвач – като сам преминал през строгата кухненска йерархия. И там обаче не му било лесно – било горещо, работело се здраво, не виждаш как живее света, а си длъжен да си безупречен.

За да има време да види нови неща, се цанил за готвач на яхта, но не каква и да е. Хранил хора като Бил Гейтс, Парис Хилтън, U2… Кажи-речи е готвил за целия елит, който минавал по червения килим на Кроазет.

Харесало му как си живеят богатите и известните. Приискало му се и той да може да си позволи това. Опитал с това, което владее най-добре – готвенето. Направил сайт-самоучител за готвене. Това се случило преди 10 години.

И тогава, както и сега – конкуренцията била сериозна и не му се получило. След това обаче създал Simply Zesty, компания за маркетинг, чрез която фирмите да провеждат видео кампании м социалните мрежи.

Справил се така добре, че написал книгата Get sh*t done. В нея ясно показал как успял да стане милионер за 1000 дни.

Как да стана бързо богат и милионер

Забрави стандартните маршрути

Всеки си мисли, че пътят към успеха е един, но Ниал Харбисън доказва, че това не е така: Не на всеки му е нужно да има диплома от училището и университета. „Те имат социално значение и ти помагат да разбереш какво искаш да правиш след тях, но има и други варианти. Всеки ще ви каже, че трябва да завършите, после да работите, да имате семейство и ипотека. Аз ви казвам да не ги слушате, да пътувате, или да започнете нещо свое, ако работата не върви“.

Провал

След като блога му, се проваля, Ниал казва, че го е било срам да погледне близките си. Но опитът, казва той, те учи на всичко. Майкъл Джордън  е изпускал 26 печеливш, губил е 300 игри, но си е №1.

Създай семейство по-късно

„Трудно става като имаш семейство и ипотека за плащане“. Той самият планира сватбата и децата след 40.

Не спирай да мечтаеш

Всяка нощ преди сън се е питал: „Ако днес е моя последен ден на Земята, ще съм доволен ли от постигнатото до момента?”. В такива случаи отговорът „Не” бил най-добрата мотивация.

Кажи на всички

Преди да публикува бестселъра си, Ниал писал в Twitter. „Публикувам книга, ще бъде в книжарниците до 9 месеца и ще е бестселър“. Това, че хората чакали да видят резултата, го направило по-надъхан.

Цени старата школа

Преди време загубил трима големи клиенти в рамките три дни. Мобилизирал се и написал 30 писма до тези, които му останали верни. Благодарил им за съвместната работа. След това Simply Zesty не е загубила други, а той и сега оставя по 200 лични бележки.

Компромис

Добрите отношения и смислените компромиси са от изключително значение. Истински успех не се прави с мисълта да прецакаш някого.

В последния момент

Купувайте коледни подаръци на Бъдни вечер, най-евтините самолетни билетни и никога не резервирайте стая в хотел по интернет.

Не давайте пари за кафе

Сега хубаво сметнете по колко пари оставяте в кафе машината, барчето и т.н. Съберете ги за месец, след това – за година. Е?! Резултатът харесва ли ви?

Оставете телефона

Ще сте по-продуктивни, ако се концентрирате върху думите на хората. Фейсбук е хубаво нещо, но може да ви обсеби.

Не мислете за пари

Фокусирайте се върху това какво искате и как да го постигнете. Представете си, например, че сте адвокат и мечтаете да отворите ресторант. За целта поемете нощни смени, изучете занаята или пуснете собствен готварски блог с оригинални рецепти. „Много хора не следват мечтите си и ги е страх да опитат. Накрая изживяват живота си, работейки нещо, което не обичат“

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!