You are here
Home > Cherchez la femme > Кариера > Историята на Джак Ма: Как Форест Гъмп стана най-богатия бизнесмен в Китай

Историята на Джак Ма: Как Форест Гъмп стана най-богатия бизнесмен в Китай

Джак Ма респектира дори самия Доналд Тръмп, но за разлика от него той познава дългия, болезнен път на самоизградилия се бизнесмен

Джак Ма е сред онази мнооого малка група хора, които печелят симпатията и дори уважението на Доналд Тръмп. Твърде експресивният американски президент не изглежда брутален до дребничкия си колега от Китай и изглежда искрено заинтересован да общува с него.

Джак Ма е основател и собственик на мастодонта в електронната търговия – Alibaba. Негово дело е и Alipay – платформа, която служи за онлайн разплащания. Със състоянието си, което възлиза на 36 милиарда долара, е обявен за най-богатия китаец. Просперитетът на компаниите му е безспорен, но едва ли банковата сметка и влиянието е това, което респектира Тръмп. Слабичкият предприемач има впечатляваща житейска история, която един ден могат да филмират, ако не в социалистическата му родина, то поне в Щатите.

Бедното малко момче с богато въображение

Джак Ма е роден на 15 октомври 1964 г. Нарекли го Ма Юн. Ханджоу, югоизточен Китай не изглежда като люлка на топпредприемачи. Семейството на Ма Юн работи, но не изкарва – той има голям брат и малка сестра и с толкова деца не могат да минат за средна класа.

Той обаче бил интересно хлапе – имал странни мечти – като да научи английски, например. И понеже Китай все повече се изолира в търсене на социалистическия идеал, единствения му начин да научи езика на Шекспир бил да намери англоговорящи познати. В близкия парк организирали туристически обиколки за чужденци и там среща едно мило момиче, което има само един проблем – не може да произнесе името му. Затова му и измисля прякор – „Jack“. Анонимната девойка, както се оказва, е поставила началото на бранда.

Никога няма да си намеря работа

Беден или не, образованието е ценност навсякъде. Два пъти го късали в началното училище на изпитите, три пъти – в гимназията. В Харвард го отхвърлят цели 10 пъти. Напористият Джак Ма обаче се оказал истински дебелоглав. Не само научава английски, но и защитава бакалавърска степен в университета, който е в родния град. С диплома може и става учител. Там обаче му плащат по… 12 долара на месец!

Междувременно не спирал да опитва да печели пари. И като студент, и след дипломирането си търсел по-добре платена работа. 30 пъти бил отхвърлян! От KFC, например приели 23 от 24 кандидатури и не пожелали само и единствено него!

Джак Ма история и съвети за успех

Колелото се върти

Отказите са болезнени, но поучителни. Като провалите! Джак Ма преглъща два провала, но не спира. По-късно разказва, че всеки трябва да свикне с отказите, да ги приема като уроци. Причината е, че никой не е толкова добър, че само да побеждава.

И както във всяка история, и тук идва повратния момент. Джак Ма се оказва в Щатите по проект на държавно предприятие, което се занимава със строителство на магистрали. Там го чака най-спиращата дъха среща в живота – тази с интернет и компютрите.

Бедният млад китаец опитал възможностите на Гугъл с думата с „бира“. Цял свят имал какво да каже, но не и Китай. След това потърсил и „Китай“ и пак – нищо. Дребничкият ентусиаст веднага съзрял възможност за бизнес! Поканил 17 приятели в апартамента си и ги помолил да инвестират в онлайн бизнес, свързан с електронна търговия. Бил на 31 години и пожънал първия си успех!

И ако си мислите, че животът му е „Алибаба” и непрекъснато сърфиране – не сте познали! Не е писал и ред с компютър и никога не е правил търговия. Това обаче не го прави по-малко от акула в световната онлайн търговия.

Мнозина смятат историята на предприемача като китайската версия на „Форест Гъмп“. Това обаче не го прави по-малко ентусиазиран и мотивиран да споделя опита си. Щастлив милиардер – какво да го правиш?!

От съкровищницата на Джак Ма: Съвети за кариерата и живота

До 30 години намерете успял човек, на когото се възхищавате и започнете да го следвайте. Отидете в малка компания. Голямата ще ви научи как се извършват процесите, но в малката ще се научите на страст, да мечтаете и да вършите няколко неща едновременно.

Между 30 и 40 години трябва да започнете да работите за себе си, ако наистина искате да сте предприемач.

Между 40 и 50 трябва да правите това, в което наистина сте добри. Това не е момента да си сменяте работата и да опитвате нови неща, късно е. Да, можете да успеете, но по-вероятно е да се провалите.

Между 50 и 60 работете за млади хора – те правят много по-добре от вас работите.

Над 60 се посветете на себе си – отидете на плажа и се наслаждавайте на слънцето.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!