You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > Изборът на Франция: Любов като в „Особен урок” или амазонката на тате

Изборът на Франция: Любов като в „Особен урок” или амазонката на тате

Добрата стара Франция умее да създава герои, които превръщат дори политиката в занимателна история

Хората по света трудно се вълнуват от съдбите на другите. Сватби и раждания в Британското кралско семейство, Оскарите, изборите за президент в САЩ – долу -горе с това се изчерпва интересът на масовия читател към международните новини. Изборите във Франция обаче родиха прецедент – естествено, благодарение на така характерната за галите черта да не осъжда личния избор…в повечето случаи.

Вотът на 7 май ще се гледа като епизод от хитов сериал. Да, съдбата не само на Франция зависи от тях, но милиони се интересуват по-скоро от главните действащи лица. И как иначе – единият претендент е символ на победилата всичко любов, другият – ще се бори за честта на фамилията и…на Хилари Клинтън.

Ваканция преди изборите във Франция на Франсоа Маркон и Бриджит
„Пари Мач“ обича хубавите любовни истории

Еманюел Макрон би бил най-младият президент на Франция, но не това, нито чарът му го прави интересен за публиката. Всички преповтарят любовната му история с учителката по френски – точно тази, която е забранена, охулвана, но се превръща в стабилен брак.
Бриджит и Емануел Маркон избори Франция
Вече сме ви разказвали за нея, а сега всички се надпреварват да публикуват кадри от тайната им сватба, снимки от семейния им албум и откраднати романтични мигове.

За малко по-големите историята на Еманюел Макрон е хитовият филм от 60-те „Особен урок”, но с различен край. Дали обаче Бриджит няма да се окаже поредната неприятно изненадана Първа дама в Елисейския дворец?!

Съперницата

Марин Льо Пен пък може тотално да промени хода на историята. Ще стане втората жена президент в групата на най-развитите държави. Ще бъде истинска провокация за Ангела Меркел и възможност да се оформи истински дамски гамбит на върха.
Ще стане ли Марин льо Пен президент на Франция
За така широко скроените французи обаче тя е „момичето на татко”, наследницата на стария шовинист Льо Пен, който също, между другото за малко не стана президент.

Най-малката дъщеря на стария лъв обещава тежка битка. Тя е звезда европейската радикална десница и се пребори за мястото си като доста посмекчи тона на баща си. Не се отличава с неговата антисемитска риторика, но се обяви като патриотка, която ще защити Франция от глобализацията.

Пътят й изглежда предначертан от детството, но не, защото Жан-Мари Льо Пен няма син, който да го наследи.

Семейството на Марин льо Пен
Нощта преди изборната победа на Джими Картър на президентските избори в Америка – 2 ноември 1976 година, 8 годишната Марин е била в дома си в Париж, когато хвърлят динамит в сградата. Полицията е категорична, че това е опит за убийство на баща й, а извършителите никога не са били открити. Марин е без наранявания, но твърди, че този опит е слага началото на нейното политическо съзнание и укрепва отношенията с баща й.

Семейството е странно, дори за буржоазните среди на Франция по това време. Родителите много пътуват, децата живеят отделно. През 10 октомври 1984 г. майката напуска дома си и заминава с любовника си. Огорченият Льо Пен остава единствен родител на момичетата, а 16-годишната Марин вижда как жълтата преса се забавлява на гърба на семейството.

Първият ден на 1998 е първият й ден като политик. Адвокат Марин Льо Пен се отказва от шестгодишната си кариера в правото. През 1997 се омъжва за активист на Националния фронт и това е началото на активната й дейност в полза на държавата. Прави име в обществото, а междувременно става майка на Жана (род. 1998) и близнаците Луи и Матилда (род. 1999).
Семейството на Марин льо Пен
Тя е „на барикадата” на 5 май 2002 година. Баща й изненадващо се класира за балотаж на президентските избори. Хората протестират срещу фашистките му изказвания. 33-годишната Льо Пен брани татко, но вече е наясно, че трябва да смекчи тона, ако иска патриотите да имат успех.

Същата година се развежда, за да се ожени отново за Ерик Иорио – отново човек на партията. Не й е писано да е щастлива в брака и скоро Марин Льо Пен отново става свободна жена.

През 2011 пресата разкрива, че живее с вицепрезидента на Националния фронт Луи Алио, но нещо друго скоро отклонява вниманието. Желязната дама се вижда принудена да детронира собствения си баща. Поема ръководството и само след четири години изключва татко от партията, която сам е създал.

Непоколебимостта й смайват електората. Тя се измъква с деликатно оправдание – „Това беше най-трудният момент в живота ми, след ражданията. Той ме накара да отида до край“. Двамата твърдят, че нямат никакъв контакт, въпреки че Жан-Мари продължава осигурява финансова подкрепа за нейната кампания.
Марин Льо пен печели изборите във Франция
Изборът на Марин Льо Пен за президент на Франция би зарадвал само феминистките и националистите. Изглежда абсурдно на някои…Точно колкото и изборът на Доналд Тръмп преди месеци.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!