You are here
Home > Lifestyle > Как, всъщност, се яде морска храна: Кога да взимаме с ръце, кога – не

Как, всъщност, се яде морска храна: Кога да взимаме с ръце, кога – не

Пиле и гола жена може и да се пипат само с пръсти, но с морската храна са нужни друг тип умения

Рибата не се яде с обикновен нож, но други морски дарове, като калмари и октоподи, се консумират изключително с такъв и вилица. Няма оправдание рибата да се пипа с пръсти, така обаче се яде рака – няма как иначе.

Риба

Рибите изискват известно умение за сервиране и хранене. Ако сте в ресторант, винаги можете да попитате сервитьора (ако не е направено предварително), дали може в кухнята да почистят костите на рибата, преди да се сервира.

В домашна атмосфера рибата се яде със специален широк нож, поставен от дясната страна, и вилица от ляво. С ножа, рибата се разделя наполовина по дължината на гръбначния стълб, а костите, се поставят на ръба на купата или в отделна чиния. Главата трябва да се отстрани с ножа.

Рибата е лека храна като пилето, но не подхождайте по еднакъв начин към двете!
Как се яде морска храна
Рак

Ракът се яде с пръсти. С дясната ръка се взема, а с лявата го подпираме към чинията, докато отделяме частите му. Най-голямата част от бронята му се отстранява с пръсти. Тя може да се държи с дясната ръка, а с лявата си ръка да издърпате краката си, за да отстраните вътрешността, тогава месото се консумира с вилица.

Опашката се отваря със специални клещи, но вътрешностите, които не се ядат, трябва първо да бъдат отстранени. След тази процедура, ръцете се измиват в купа с гореща вода, в която се добавя малко лимон, за да бъдете чисти, преди да посегнете към следващото ястие.

Стридите се сервират и се ядат само свежи. Малко умение трябва да вложите, за бъде премахнете с вилицата малката черна част. След това изцедете малко лимон и с лъжица, хванете месото от черупката и внимателно го завъртете.

Малките черупки от хляб и масло, с които хлябът се разкъсва на ръка, трябва да се поднасят с черупките.

Миди

Консумирането на миди в ресторант е цяло изкуство, обвързано преди всичко с начина им на приготвяне.

Почистените са лесни – по една хапка за всяка. Трудното става, ако ви ги предлагат с черупките. В такъв случай трябва да използвате специално поднесените щипци и вилица. С лявата ръка захващате черупката с щипците и я прикрепяте към чинията, а с дясната – вадите мидата с вилица.

Има вариант направо да изконсумирате мидата като я полеете със сос и използвате черупката й като вилица. В такъв случай трябва се изсмуква леко.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!