You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Какво не бива да казвате в никакъв случай на родители, които имат деца с аутизъм

Какво не бива да казвате в никакъв случай на родители, които имат деца с аутизъм

На родителите, които отглеждат дете с аутизъм, може би не може да им помогнете, но може да им спестите някои „откровения”

За аутизма и децата-аутисти се говори сравнително отскоро. За тях знаем, че са много интелигентни, но и трудни за отглеждани деца, които живеят в собствен свят. Специалисти от различни медицински специалности се борят за да помогнат на тях и семействата им, но все още усилията им са на ниво „Проучвания и експерименти”.
Родителите на деца – аутисти имат двойно по-тежка роля. Да ги отгледат по максимално добър начин и…да накарат обществото да ги приеме такива каквито са, без предубеждения и непоискани съвети.
Според изследване, 350 родители на деца с аутизъм са споделили, че наистина не искат да чуят коментари, които засягат рожбите им с такъв синдром на нарушения в развитието.

Те разбират факта, че някои хора от тяхното обкръжение наистина нямат лоши намерения или просто не разбират ситуацията, с които те ежедневно се сблъскват. Коментарите, макар и с добро чувство, понякога могат да бъдат болезнени. Ако имате близки, които отглеждат деца с аутизъм, въздържайте се от коментари като:

-Жалко е, че детето никога няма да напусне дома си, няма да създаде собствено семейство
-Вашето дете не изглежда като да има аутизъм, изглежда съвсем нормално
– Наистина не знам как се справяте с такова дете
– Наистина е ужасно това, което ви се случва
– Наистина съжалявам за вас
-Вашето дете говори, от къде знаете, че е аутист?!
– Толкова е хубаво детето, жалко че е аутист!
Как да общуваме с родители на дете с аутизъм
Също така, въздържайте да правите сравнение между две деца с аутистичен спектър от нарушения. Просто не съществуват две еднакви състояния на деца с такова разстройство. То се проявява с множеството различни симтоми, става дума за спектър от нарушения. Може да четете много в мрежата, но по всяка вероятност не сте компетентни. По-скоро попитайте как да помогнете и общувате с детето им – това ще бъде оценено!

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!