You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Какво се крие в детската рисунка? (Нещата, които не смее да изрече на глас)

Какво се крие в детската рисунка? (Нещата, които не смее да изрече на глас)

Една детска рисунка може да каже доста повече за вътрешния му свят, отколкото думите

Децата трудно изразяват емоциите си с думи, но много по-лесно ги пресъздават с помощта на творчеството – ето защо една рисунка може да е особено показателна. Всеки родител би следвало да обръща внимание на това, което излиза от ръцете на малкото същество. Тези послания съвсем не са за подценяване. woman-onthe-top.net ви предлага кратък списък за ориентиране в дебрите на детското подсъзнание:

Една обикновена детска рисунка крие много тайни
Една обикновена детска рисунка крие много тайни

Размерът на персонажите

Несъмнено е важен, тъй като малчуганите приемат някои членове на семейството за авторитети, и именно тях изобразяват често върху рисунка, като ги представят по-големи и внушителни. Ако таткото примерно все е в командировка или работи в чужбина, той може да липсва въобще, или да е малка фигурата му. Любимите хора децата рисуват по-цветни и по-детайлни. Към когото то е най-привързано, обикновено го държи за ръка на картината. Ако братчето или сестричето са пропуснати, помислете защо, тъй като е вероятно да става дума за ревност.

Проблемни семейства

Ако е налице конфликт между майката и бащата, или е намесен трети човек във връзката, детето ще го отрази подобаващо. Няма как да не забележите, ако изведнъж то започне да използва тъмни краски, да набляга върху гъстите и надвиснали облаци, а семейството да не е заедно на рисунките му.

Щастливите деца

Тяхната рисунка е слънчева, приятна за окото, пълна със зеленина, цветя и усмивки. И нещо много важно – в такива случаи детето се изобразява с вдигнати ръце, а около него има природа и евентуално къща (символ на родния дом и уюта в него).

Рисуването се препоръчва от психолозите, защото стимулира въображението, развива мисълта и концентрацията. Удачно е да му връчите моливите още, когато започне да държи само приборите си.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!