You are here
Home > Здраве и красота > Когато се тъпчем от чувства и стрес: Синдромът на „емоционалното хранене”, който ни съсипва

Когато се тъпчем от чувства и стрес: Синдромът на „емоционалното хранене”, който ни съсипва

Когато се храним със сладко, защото сме щастливи, със солено, когато ни е скучно – няма да ни стигне нищо добро

Да похарча лев или да си угодя с нещо вкусно?!- Не че имам нужда, ама така – да си направя удоволствието, да си успокоя душицата, и т.н., и т.н. Звучи ли ви познато?! – Да, усещането е типично за съвремието, но и много вредно – както за портфейла, така и за здравето.

Поели сте огромно количество храна само защото сте яростни, тъжни, депресирани или отегчени?

Емоционалното хранене всъщност е погрешен начин за справяне с негативните емоции, т.е. защитен механизъм с последици от най-лошия тип.

Докато ядете няколко минути, изглежда, че сте успели да туширате своята скръб, стрес или гняв и да се успокоите. Но след известно време емоциите отново ви разтрисат.

Вие сте два пъти по-разочаровани. Не само не успяхте да се справите с проблема и да го разрешите, но и преливате от ненужни калории, които засягат вашето здраве, външен вид и самоуважение.

Емоционалното хранене е причинено от т.нар. емоционален глад. Произтича от различни ситуации като конфликти, семейство, колеги или любов, след това работят под натиск, стрес, причинен от липса на пари, здравни проблеми и др.

Емоционалният глад може да бъде стимулиран от скуката, тъгата, умората или в резултат на т.нар. метеопатия – т.е. чувства, които са в пряка връзка с метеорологичните условия.
Вредите от емоционалното хранене
Твърди се, че когато се отегчите, имате внезапен апетит към солени храни, а тъгата създава апетит за нещо сладко.

Емоционалното хранене върви ръка за ръка със синдрома на преяждане, последвано от чувство за вина заради огромните количества храна, които „тъпчем“ в организма несъзнателно, без да мисли. Това е кошмарен, порочен кръг: Ядете , за да задушите определени чувства, а след това се чувствайте виновни, защото сте преяли. Това ви подтиква отново към храната. Такива цикли водят до нарушено здраве, неестествени колебания в телесното тегло, намалено самочувствие и общо влошаване на емоционалното и психическото състояние.

Ако искате да се окажете от описаното по-горе състояние, е време да се изправите пред истината – страдате от Синдром на емоционално хранене. Не можете да се справите с предизвикателствата, стресиращите ситуации и чувствата, веднага посягате към бързи, вредни и нездравословни храни,с които (неуспешно) се опитвате да запълните емоционалните кухини.

Особено интересно е, че емоционалният глад се усеща незабавно. Физическият глад се трупа постепенно, емоционалния настъпва в рамките на няколко секунди и изисква определен вид храна – често пица, сладолед, шоколад, чипс, пържени картофки, вкусен сандвич.

Когато сте истински гладни, коремчето ви къркори и усещането за празнота. Нямате енергия, погледът ви е мътен, а вие не усещате нужда от определен вид храна като при емоционален глад. Ще бъдете доволни от ябълка или морков. Това се нарича физически или реален глад. Емоционалният се ражда в ума. Можете да си представите начос със сос и мисълта за него е толкова импулсивна и силна, че не можете да свършите нещо, докато не го опитате.

Как да преодолеем емоционалния глад?

Опитайте се да различите физическия и емоционалния глад
Както вече споменахме, лесно ще разпознаете кога сте наистина гладни и когато се опитвате да потискате някои емоции с храна.

Физическият глад е в стомаха, емоционалният – в ума.

Заменете бързи и вредни храни със здравословни такива.
Имате ли рафтове, пълни с чипове, закуски и шоколад? Веднага ги изхвърлете и се запасете с достатъчно плодове и зеленчуци, здравословни семена и масла.

Намерете дейност, която ще замести яденето

Когато емоционалният глад удари, не се отказвайте при първия му позив. Излезте и се разходете. Направете няколко светлинни упражнения у дома. Отдайте се на музика и танци.

Водете дневник и подробно опишете емоциите, които ви събарят и как да ги победите, без да се превърнете в човешки контейнер за храна.

Вземете душ, чистете у дома, отдайте се на друго задължение, което отлагате. Освободете мислите си от храната.

Мозъкът е като мускул – колкото повече го упражнявате – толкова по-силен става.

Справете се със стреса и набавете достатъчно сън
Ако стресът е основната причина за емоционални атаки с глас, елиминирайте го.

Изпробвайте нови дихателни техники, опитайте се да медитирате, опитайте йога или просто да освободите серотонина (хормона на щастието) и да ходете на фитнес.

Липсата на сън може също да повлияе на лошия апетит и хранителните навици. Достатъчно сън и редовно хранене – по-често, но в по-малки количества са в основата на връщането не само на добрата форма, но и на щастливия живот.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!