You are here
Home > Дом и семейство > Идеален дом > Коледни пости: Разрешени храни и грешки, които допускаме

Коледни пости: Разрешени храни и грешки, които допускаме

Коледни пости се спазват от 15.11 до 24.12 включително, но с малки отстъпки за миряните

От днес до 24 декември се спазват така наречените Коледни пости. Приет е този интервал, който се нарушава само, ако Заговезните преди него се падат в сряда и петък.

Независимо дали причините да се спазват пост са дълбоко религиозни, търсене на предизвикателство или здравословни, резултатът винаги е един и същ – целебен за духа и тялото, научи woman-onthe-top.net.

За да се стигне до момент на пречистване обаче, трябва да се имат предвид забранените и разрешени храни; дните, в които да си ги позволяваме и не на последно място – грешките, които всеки може да допусне по време на Коледни пости.

Строг пост и дни, в които се облекчава:

Докато тече времето на въздържание, най-важни са дните на строгите пости. Тогава се разрешава само растителна храна и мазнина (най-добре – зехтин). През всички останали дни може да разнообразявате с вино, риба и морски продукти. Общото правило е – в сряда и петък се спазва строго въздържание.

Постът по дати:

15-22 ноември – строг пост – само растителни продукти
23 ноември – 19 декември – с изключение на сряда и петък, може да консумирате вино, риба и морски дарове
20- 24 декември – най-строгият строг пост. Триумфът на нашата воля съвпада с Бъдни вечер.
25 декември – На Коледа се хапва месо и млечни продукти
.

Постът не означава тотален глад. Природата се е погрижила за нашето хранително разнообразие.

Ежегодните Коледни пости не означават глад
Ежегодните Коледни пости не означават глад

Разрешени храни по време на пост:

За да компенсирате белтъчините, които не можете да си набавяте с месото и млечните продукти, ги заменете с варива: боб, леща, ориз, грах, картофи, царевица, булгур, нахут. Допълнете с тиква, соеви продукти, кашкавал и сирене с растителни мазнини, сушени и пресни плодове, ядки и семена .

Експериментирайте със зеленчуците като зеле и моркови, цвекло, карфиол, броколи, спанака, праза.

Всички видове макаронени изделия са чудесен избор, стига да нямат съдържание на яйца.

Много Важно е да знаете: Спазването на Коледни пости не е за децата, бременните и болни хора. Църквата забранява венчавките от днес до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.

Грешки, които допускаме неволно по време на пост:

Хляб – Гладът може да бъде нетърпим и няколко филии със зеленчук или соева добавка вършат чудесна работа и са пагубни за линията. За да сте сити, но да не си причинявате диета след пост, най-добре е да го ограничите само за закуска и да консумирате тези, които се приготвят без мая.

Плодове – скъпоценната ви витаминозна „бомба” е много вкусна, но не засища, а тялото трупа ли трупа захари. Съветът ни е да добавите към плода шепа ядки – така получавате необходимите вещества и не губите форма.

Сладко и солено – те не са ви забранени, а вълчият апетит си казва думата като ги няма млечните продукти. Солта задържа водата в тялото, а постните сладкиши стимулират нуждата от повече захар.

Вместо да се ограничавате: Използвайте морска или хималайска сол, изкисвайте туршията или маслините, не консумирайте сладко на гладно.

Очаквайте в woman-onthe-top.net вкусни рецепти за Коледни пости, които ще ви помогнат да преминете лесно през последното въздържание през годината!

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!