You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Легенда за мартеницата: Красиви истории, които да подарите на децата си

Легенда за мартеницата: Красиви истории, които да подарите на децата си

Започнете празника с красива легенда за мартеницата и спазете обредите, които ще задържат здравето в дома ви

Легенда за мартеницата и разказ за обичая свързан с първия ден на месеца трябва да е задължителен ритуал за всяка българска майка, смятат от woman-onthe-top.net.
legenda za martenitzata
Децата със сигурност са си избрали поредния анимационен герой от стелажа, вместо традиционна мартеница. Вие обаче може да осмислите ритуала с красива история, която няма начин да не ги докосне.
legenda za martenitzata 1
Да научим децата си на родолюбие не е сложна задача. Изберете своя начин да им разкажете вълнуваща легенда за мартеницата и ги направете съпричастни с целия ритуал.

Имайте предвид, че предците ни са вярвали в магическата сила на преплетените бели и червени конци. С мартеница са пазели къщата от злини, а хората – от болести и зли очи.
1313v
Като подарявате мартеницата подарявате пожелание за мир, любов, здраве и щастие.

От 1 март започват т.нар „броени” дни – по тях се гадае времето през годината. Във фолклора Баба Марта се приема за сестрата на Голям и Малък Сечко /Януари и Февруари/. Казват, че е вечно сърдита, защото малките й братя всяка година изпиват виното, без да го споделят с нея.

Традиционно българките избират ден от месеца до 22 март и по него разбират каква ще им е годината. Мартеницата се сваля като видим първото цъфнало дръвче, щъркел или лястовичка. Можем да я сложим на плодно дърво или под камък. Ако изберете вторият вариант, я сложете под голям камък. След девет дни, може да проверите дали са се събрали мравки. Това е на берекет!

Продължете легендата за мартеницата като я разказвате на деца и внуци! Екипът на „Жена на Върха” ви желае да сте здрави и честити, бели и червени!
Martenica
Martenica_2

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!