You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Легенди, свързани с Великден: За зайчето и боядисването на яйца

Легенди, свързани с Великден: За зайчето и боядисването на яйца

Стари предания за великденските традиции ще направят празника за децата ви по-вълшебен, а наследството ви – пълноценно

В очакване на най-големия празник на православните християни,чието отбелязваме със „свещенодействие” в кухнята, бихме искали да ви разкажем няколко легенди и митове за това, откъде идва традицията за боядисване великденските яйца.

Великденското зайче обикновено е част от украсата и вече е скъп „гост” в почти всеки дом. То символизира заешката плодовитост и желанието на домакинството да се увеличи броят на членовете в семейството.

Свързва се с богинята на плодородието Еостра (Easter- на английски e Великден), която винаги е била придружавана със „свита”от зайци.
Заради тази щедра дама е приятно за Великден да украсим дома си с няколко зайчетата и дори да ги изрисуваме по цветните великденски яйца.

От къде идва традицията да се боядисват великденските яйца – една от легендите разказва за последните мигове на Исус Христос. Когато е разпънат на кръста, кокошка снася под кръста и то почервенява от кръвта, която течеше от тялото Му.
Легенди за Великден
Друго предание говори за Дева Мария, когато отива да посети гроба на единствения си син. Тя носи кошница, пълна с варени яйца, за обяд, но когато стигна до гроба и посяга към яйцата, те вече не били бели, а оцветени в различни цветове.

Още една легенда за Дева Мария разказва, че тя дава сварени яйца на войниците, които присъстват при разпъването на Исус Христос на кръста. С всяко подарено яйце, ги моли да са милостиви към сина й и плакала. Сълзите й падали върху яйцата, които се боядисвали с различни цветове.

Най-популярната легенда за червените яйца гласи, че Мария – Магдалена, която поднесла обикновено яйце на император Тиберий I, казала „Христос Воскресе”. Той се усъмнил и се подиграл на дара й с думите, че когато яйцето стане червено, тогава ще възкръсне разпънатия. В този миг се случило чудо – яйцето в ръцете на Мария Магдалена добило цвета на кръвта.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!