You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Лилиан Бетанкур – легендата зад L’Oréal

Лилиан Бетанкур – легендата зад L’Oréal

Лилиан Бетанкур е име, което мнозина произнасят с уважение и жената, която превърна L’Oréal в империя

Преди няколко дни светът загуби една забележителна жена – Лилиан Бетанкур. Смятана за най-богата жена на планетата, тя носи огромен товар на раменете си – империята L’Oréal.

Единствена дъщеря и наследница на създателя на модния бранд, Лилиан прекарва десетилетия в битки да запази и развие семейния бизнес. Неин е слоганът „Защото си заслужава“, който се превръща в запазена марка на фирмата години наред. В борбата си да остане на върха, тя жертва изключително много. И плаща още по-висока цена за това да остане на върха.

Лилиан Бетанкур - една жена на върха
Лилиан Бетанкур – една жена на върха

Първи стъпки

Лилиан Бетанкур е родена на 21 октомври 1922 година в Париж. Детството й не е особено щастливо. Майка й Луиз Мадлен умира, когато тя е едва на пет години, а баща й се омъжва за гувернантката й. Новата й мащеха не е особено привързана към нея. Лилиан създава много силна връзка с баща си, но той е твърде зает с работата си и няма време за малкото момиченце. Което расте в доста стерилна среда, но също така прекарва много време във фабриката. В желанието си да се сближи с баща си, тя от малка се учи да управлява бизнеса му.

Родена лидер

Още на 15 години Лилиан започва да опознава тънкостите на бизнеса. Започва работа в компанията, като лепи етикети на опаковките за шампоан. По-късно работи като продавачка на щанд, а малко по малко започва да се изкачва към върха. Пътят е дълъг, но амбициозната дама държи да познава империята на родителите си в детайли. Това се оказва много полезно в трудните години след смъртта му.

Любовта има място в бизнеса

На 28 години Лилиан се среща с Андре Бетанкур – обещаващ млад политик, който по-късно става вицепремиер и министър в правителствата на Шарл де Гол през 60-те и 70-те години.


Сватбата е през 1950 година, а двамата са едно от най-стабилните и влюбени семейства. Лилиан и съпругът й обаче спазват едно желязно правило – тя не се бърка в политиката, а той в бизнеса. Тя е до него на всички важни обществени прояви, подкрепя го безусловно и когато е необходимо се изявява като агитатор. Но в останалото време предпочита да наглежда бизнеса си, макар той да е поверен на Франсоа Дал – приятел на Франсоа Митеран, който помага на младата наследница да се оправи в сложните дебри на големия бизнес.

Лилиан поема империята през 1957 година, но де факто застава начело на империята през 2007 година. Тогава съпругът й умира и тя се оказва изцяло сама пред прожекторите.

Въпреки че е всеотдайна съпруга, майчинството не й е приоритет. Двамата имат една дъщеря – Франсоаз, която обаче не крие, че отношенията й с майка й са смразени. Твърде заета с това да спасява и укрепява империята си, Лилиан няма много време за семейството си. Затова и не е случаен фактът, че дъщеря й преминава през същия труден път като нея.

„“L’affaire Bettencourt“ / Аферата „Бетанкур“/

Развръзката на тази сага приключва през 2011 година в съда, но началото й е още през 1987 година.

По думите на самата Лилиан, тогава тя се запознава с френския писател, художник и фотограф – Франсоа – Мари Бариер. Той е изпратен да я снима за престижно френско списание, а тя е очарована от хумора, вниманието и богатата му култура. През следващите години те създават близко приятелство. Лилиан обаче се увлича, според близките си – прави му подаръци оценени н около 1,3 милиарда евро, като те включват безценни произведения на изкуството на знаменити художници, застрахователни полици, а и пари в брой. На пръв поглед нищо необичайно, докато през 2007 година дъщеря й не подава жалба в съда. Тя твърди, че майка й страда от деменция, а нейния приятел фотограф, използва състоянието й, за да бъде обявен за единствен наследник. Открити са и доказателства – завещание, в което ясно е посочено, че той е единствен наследник на личното състояние на Лилиан, а дъщеря й остава собственик на акциите на компанията L’Oréal.

По същото време списание „Форбс“ обявява владетелката на козметичния бранд за най-богата жена на планетата с лично състояние от 30 милиарда евро.

Скандалът е огромен. Години наред майка и дъщеря воюват в съдебните зали. След един особено ожесточен спор Лилиан заявява „Дъщеря ми можеше просто търпеливо да изчака смъртта ми, а не да прави всичко възможно, за да я ускори“. Думите й предизвикват тежък разрив между двете. Но Франсоаз успява – Бариер е изправен пред съда, а документът, с който наследява богатството на майка й е обявен за невалиден.

Семейството едва се съвзема от този скандал, когато избухва втори. Близки сътрудници до най-богата жена на планетата използват състоянието й, за да я накарат да финансира с над 20 милиона евро кампанията на Никола Саркози за президент. При това не през официалните канали, а с пари в плик. Това се оказва един от най-сложните юридически случаи. Президентът в крайна сметка е оневинен през 2013 година, но аферата си остава един от най-големите скандали в новата история на Франция. И води до разкол в семейството на Лилиан, който продължава до оттеглянето й от управление на компанията.

Горчив триумф

През 2010 година Франсоаз завежда още едно дело срещу Лилиан – този път с настояване да я свали от борда на директорите на L’Oréal. Причината? Все по-засилващите се пристъпи на деменция, които я възпрепятстват да управлява. Близо година делото се точи в съда, като накрая съдът уважава молбата на дъщерята. Франсоаз обаче не печели пълна победа. Тя и синовете й са посочени за попечители и управители на компанията, а един от внуците става попечител на баба си. С оглед на това да не се стига до сблъсъци между майка и дъщеря.

Лилиан е настанена в имението си в Париж, където за нея се грижи най-малкият й внук. Тя умира през 2017 година в съня си.

Името й е свързано не само с най-големия козметичен бранд в света, но и с многобройните благотворителни акции, кампании в подкрепа на различни изследователски проекти и хуманитарни фондации. Самата тя основава фондация на свое име, която подпомага различни благотворителни проекти.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!