You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Мадам Ленорман – злата прокоба на императори и революционери

Мадам Ленорман – злата прокоба на императори и революционери

Мария Ленорман с гадание се превърна в Касандра на своето време – обрече на гибел силните на деня

Франция през края на XVIII век е кръв, пепел, раждане на нова ера и благодатна почва за авантюристи и шарлатани. В Париж цари погром и разврат, а на всеки ъгъл – магове, целители и врачки. Мадам Ленорман обаче е различна – на вратата й хлопат всички силни на деня. Имат основание, макар срещата с нея да ги ужасява. Тя изглежда като преродена Касандра – винаги има ужасяващи пророчества, но никога не бърка. Понякога не й вярват. И жалко за тях!

Мадам Ленорман е обикновена дъщеря на търговец, но още с раждането й се разбира, че животът й няма да мине в удобна анонимност. Според легендата, появява се на бял свят с дълги черни коси, два предни зъба и крака с различна дължина.

Баща й от рано забелязва, че не е като другите и бърза да се отърве от нея. Праща я в манастир, където вместо монахиня, Мария-Ання Аделаида Ленорман намира съдбата си. В библиотеката на обителта, кой знае как са попаднали книги по астрология и нумерология. Тя ги поглъща жадно и сама развива дарбата си да чете мисли и да вижда в незримото.

Създава свое студио в Париж, а славата й твърде бързо се разпространява. Предрича смъртта не само на Мария-Антоанета, но и на първенците от противниковия лагер.
Marie-Anne-Lenormand-2
Три години след като стъпва в столицата в дома й пристигат лидерите на революционерите – Марат, Робеспиер и Сен-Жуст. Стряска ги с еднакво пророчество. Според думите, ги чака гибел скоро. В рамките на една година Марат е убит във ваната, а Робеспиер и Сен-Жуст са обезглавени.

Точно след смъртта им в модния салон за гадаене на Ленорман пристига Жозефина де Богарне с приятелка. Мадам е щедра на обещания – казва на непознатата, че ще бъде императрица. Гостенките се заливат от смях, без да знаят, че в същия ден там е бил генерал Наполеон Бонапарт. Гадателката и на него му предсказала шеметна кариера и невиждана благосклонност на съдбата. Корсиканецът обаче щял да й се радва само до 40-тата си година.

Мадам Ленорман и Наполеон
Мадам Ленорман и Наполеон

След като Наполеон става император, а любимата му – императрица, настъпило трудно време за мадам Ленорман. По нареждане на суверена била изгонена, защото му вещаела тъжен край – загуба на войната, изгнание и смърт в самота. Това, разбира се, не го спасило от съдбата, която го чакала на остров Света Елена.

След разгрома на армията му за Мадам нещата се променили отново. Руските офицери пристигнали в Париж. На Михаил Лунин, Рийлеев и Сергей Муравьов-Апостол предсказала успешна кариера, но и бесило. Последният й се присмял. В Русия не бесели дворяни. Мадам Ленорман била безпощадна – „За вас ще направят изключение”. Така и станало – петимата водачи на декабристите били обесени през 1826 г. Сред тях били Рийлеев и Сергей Муравьов-Апостол.

Мария Ленорман и Александр I
Мария Ленорман и Александър I

Мадам Ленорман приела и друг император – Александър I. Тя многозначително предсказала дълъг живот, ако се отрече от престола или внезапна смърт, ако остане начело на държавата. През 1825, по време на пътуване императорът се разболява и умира в Таганрог. И до днес обаче се говори, че се разменил с двойник. Истинският император отива да живее в сибирската тайга като отшелник и получава заслужена слава на светец, по заръка на мадам Ленорман.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!