You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Магията отвъд Хелоуин: Ритуали и наричания за Вси Светии

Магията отвъд Хелоуин: Ритуали и наричания за Вси Светии

Келтският празник Хелоуин набира популярност и в България все повече

Подобно на всеки пъстроцветен празник и Хелоуин се радва на все по-голяма популярност у нас. Карнавалното изпращане на есента и посрещането на зимата се превърна в традиция. Легендите разказват, че празникът е възникнал от древните езически вярвания на келтите. Те са смятали, че на този ден мъртвите се връщат на земята, за да обсебят телата на живите и по този начин да се върнат към живот. Затова се загасяли огньовете, криели се по къщите и се опитвали да изглеждат колкото се може по-негостоприемни.

По-късно, през 12 век, възникнала идеята да се носят страшни маски и костюми, за да плашат духовете. А идеята за тиквения фенер се родила от ирландската приказка за Джак, който измамил дявола. Злодеят не можел да му вземе душата в ада, но и ангелите в рая не искали да го приемат. И за да не се лута сам и нещастен в мрака между световете, дяволът му подхвърлил въглен, който гори с вечен пламък. Той пък издялал фенер от ряпа и го прибрал в него.

По-късно колонизаторите на Америка решили, че тиквата е по-удобна и симпатична за фенер, заради което решили да издълбаят такава.

Обредна маса за Хелоуин носи изобилие в дома
Обредна маса за Хелоуин носи изобилие в дома сн. Pixabay

Днес Хелоуин не е нищо повече от забавление за малки и големи — ден, в който можете да се пошегувате със смъртта и да се опитате да изплашите мъртвите духове със страшни маски. И въпреки че българските кукери са много по-ефективни в това отношение, вярва се, че на католическия Вси Светии мъртвите слизат на земята и това е начинът да бъдат изплашени, за да не доближават живите и да не обсебват телата им.

Приложна магия

Съвсем в духа на празника, много магове и любители на езическите вярвания, правят различни ритуали. Днес обаче няма да ви разказваме нито за викане на духове, нито как да срещнете любимите си покойници — това лесно може да постигнете, като фокусирате съзнанието си малко преди да заспите и настроите енергията си към тях. Само внимавайте за резултата. Днес ще ви предложим ритуал за късмет и благополучие на дома. Както и един прекрасен начин да се сбогувате с есента и да поканите изобилието и щастието в дома си.

За да поканите благополучието в дома си, съберете всякакви плодове и зеленчуци и ги подредете на вашата трапеза — най-добре е да са в жълти, червени и оранжеви цветове. Ако искате, може да сготвите част от храната, за да можете после и да се нахраните с нея, но може и просто да ги подредите сурови. Добре е на трапезата ви наистина да има изобилие — или поне от всичко по малко — кестени/ядливи/, тиква, моркови, червени чушки, гъби, грозде, ябълки /жълти и червени/, орехи, стар фасул, карфиол, нар, червено вино, мед, бадеми, картофи, лук, царевица и всякакви плодове и зеленчуци, за които се сетите и са подходящи за сезона.

Вземете три свещи /може и чаени/ в следните цветове — червено, жълто и бяло. Замесете хляб и го изпечете. Подредете масата, съберете семейството си, запалете свещите и кажете „Благодарим на Бог, Земята и природата за изобилието в нашия дом. Благодарим за това, че трапезата ни е богата, а домът пълен със здраве, щастие и благоденствие през цялата година“. Повторете три пъти.

След това прикадете трапезата със свещите, разчупете хляба и подайте на всеки от семейството по едно парче. Оставете свещите да горят през цялата вечер и накрая, когато ги загасвате, тихо наречете над всяка от тях „Така, както есента благослови трапезата ни с богати дарове, нека щастието и късметът благословят нашия дом“. И духнете свещта. Ако вярвате в наричането си и ги произнасяте от все сърце, може да бъдете сигурни, че щастието и късметът ще се почувстват поканени да влязат във вашия дом. И да останат.

сн. Pixabay

Магия за защита

Също така на Хелоуин може да направите магия за защита на дома. За целта се нуждаете от 1 тиква, която да издълбаете, като традиционния тиквен фенер. Сложете в него восъчна свещ — църковна /за предпочитане достатъчно голяма, за да издържи цяла нощ/ вържете около тиквата червен конец и я поставете на терасата, или някъде на открито, където ще може безопасно да гори до сутринта. Когато връзвате конеца и палите свещта, наричайте следното: С този възел връзвам всяко зло извън дома ми. Нека той да бъде защитен от зли беди, бедствия, лоши очи, болести, нещастия и злополуки. С този огън пречиствам и защитавам дома от всякакви зли сили, лоши очи, беди, бедствия, уроки, нещастия, болести и всякакви нещастия и злополуки. Нека силата на този огън пази този дом и всички негови обитатели винаги и завинаги“.

Само не забравяйте на следващата година да повторите ритуала и да запалите отново такава свещ. Така ще засилите силата на енергията и ще утвърдите защитните сили на  наричането.

Весел празник!

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!