You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Мариана – Дръзката красавица, която владее Франция над два века

Мариана – Дръзката красавица, която владее Франция над два века

Мариана остана да господства там, където цивилизована Европа обезглави монархията

Децата на 80-те и 90-те със сигурност си спомнят един симпатичен анимационен филм „Мариан Първата”. Това беше вълнуваща история за красавица, която беше ловка с шпагата и неустрашима като мускетар. Мариана беше любимка на всички момичета, които обичат приключенията…

Когато пораснаха, повечето от тях имаха възможността да посетят страната, за която бяха чели – първо от романите на Дюма, после от учебниците по история. Там ги чакаше Айфеловата кула, Монмартр, очарованието на Прованс и дъха на Средиземноморието.

Франция е многолика, но едно от нещата, които обединява всички провинции е образът на едно красиво момиче, което ще видите във всички обществени сгради – от Париж до най-закътаното селце в планините. Любезната „домакиня” и свидетелка на много исторически промени е старата ни познайница – Мариана – не Първата, а Единствената!

Мариана е историческа личност, а символ. Тя е това, което е Руската мечка или американския Чичо Сам за света. Е, от галантните французи никой не очаква по-малко от това да изберат едно красиво момиче за лице на Републиката.

Мариана на логото на френското правителство
Мариана на логото на френското правителство

Мариана се „ражда” с Френската революция. Тя е символ на триединството «Свобода, Равенство, Братство». Ще я видите навсякъде – дръзка, с дълги коси и нахлупила фригийска шапка. Краси пощенски марки, официални печати, преди на сантимите, а днес – на евроцентовете.

Мариана преживя два века, Наполеон, две Световни войни, президенти и незнаен брой министри. В държавата, която обезглави монарсите си, тя остана единствена владетелка.

Теориите как се ражда името не са много, но не са категорични. Повечето са приели най-достоверната: Преди Революцията в селата и буржоазните кръгове най-популярни са имената Мария и Ана. Свързването им се приемало за безвкусно и дори вулгарно от аристократите. Точно така обаче революционерите пожелали да отбележат крахът на привилегированите.

Съществуват твърдения, че Революцията носи името на Мариан дьо Ламартин – първата, която позира за скулптора с фригийска шапка.

Неясното раждане на идеята не тревожи никого. То дава просто допълнително очарование към легендата за нея. И понеже французите са хора, които ценят историята и традициите са намерили най-красивия начин да почетат своята любима героиня.

От 70-те години нататък комитет от кметове се събира и избира една от най-красивите жени да позира за нова скулптора. Сред милиони едва осем са удостоени с тази чест:

1968 — актрисата Брижит Бардо

1972 — актрисата Мишел Морган
marianne michele morgan

1978 — певицата Мирей Матьо
marianne mireille matyo

1985 — актрисата Катрин Деньов
marianne catherine deneuve

1989 — топмоделът Инес дьо ла Фресанж
marianne Ines de la Fressange

2000 — топмоделът Летисия Каста
marianne leticia casta

2003 — топмоделът Евелин Тома
marianne evelyne-thomas

2012 — актрисата Софи Марсо
marianne Sophie_Marceau

Вижда се – стандартите за красота и дори ценностите се менят. Французите се съобразяват със законите на модата. Само любовта им към Мариана остава недокосната от времето.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!