You are here
Home > Cherchez la femme > Момичета, има смисъл > Мечтата на Мария – майсторката на кукли

Мечтата на Мария – майсторката на кукли

Мария Робева превърна вдъхновението от майчинството в наследство не само за децата си

Екипът на „Жена на Върха” попадна на една много специална дама. Преди да я опознаем се влюбихме в творчеството й – ръчно направени обредни кукли!
Maria Robeva kukli (13)

Мария Робева е (не)обикновена майка от Горна Оряховица, която се отличава от посестримите си. Тя не просто е превърнала хобито си в професия, което, я прави щастлив човек в очите ни. Създава усмивки, но и послание – наследство не само за децата й.

Как се ражда вълшебството?

Също като Астрид Линдгрен е открила призванието си покрай грижите за  дъщеря си. Пипи Дългото чорапче се „ражда”, докато писателката забавлява болното си дете. Куклите на Мария Робева обаче имат дълга и далеч по-вълнуваща предистория.
Maria_Robeva - kukli (4)
Детството на ръкотворката е изключително щастливо. То е такова, каквото би трябвало да е на всяко дете – на село, близо до природата, с много приятели и игри. Времето и амбициите я отделят от този сладък рай, но сами разбирате, че споменът за щастливото време не може да бъде откраднат. Мария се дипломира във Великотърновския университет – специалност „Социална педагогика и Психология“. Така се случва, че не се реализира в професията – поне не в училище.

Малко преди да завърши се ражда Мартина, а шест години по-късно – и Ина. Сама избира да си остане в къщи, за да се грижи за тях. Независимо колко обичаме децата си, всички знаем за колко сериозен, понякога – неблагодарен и задължително – безплатен труд, е това.

За повечето да си домакиня е не само непрестижно, но и коства социалния живот, развитието на жената и създава предпоставка за проблеми с финансите. Мария обаче прави този избор съзнателно – иска да гледа как растат децата й и да участва активно в израждането им като личности.
Maria_Robeva - kukli (1)
Докато играе с дъщерите си, се събужда старата й страст към куклите. Това обаче не провокира в нея консуматорката. Вместо да купува готови и не дотолкова естетични кукли, поискала да бъде създател.

Кукли за куклите на Мария Робева

Направила първата си кукла от чорап. Знаете проблема на всяка домакиня – често чорапите от пералнята излизат без „другарче”. Вместо да ги хвърли, преди пет години Мария започнала да прави от „осиротелите” – куклички.

Мария Робева и Ина
Мария Робева и Ина

Научила и малката си дъщеря след това. Резултатът е безценен за всяка майка – гордостта в погледа на детето, когато за първи път направи нещо само!

Момичетата на майсторката на кукли вече са големи. Мартина е вече на 17, а Ина – на 11 години. Днес онзи специален поглед е в очите на дечицата, с които се занимава. Докато ги учи да правят кукли, тя не просто реализира в себе си педагога. Мария Робева се превръща във водач – човекът, който открива на децата прекрасния свят на изкуството и възможността да създадеш красота.

Наследството

Преди няколко години става член на НД “Работилница Седянка“. Това развива таланта й. Майсторката на кукли се превръща в разпространителка на българското наследство. Раждат се първите й кукли в народни носии, за да даде своя принос към идеите на сдружението да се запазят родните традиции и занаяти.
Maria_Robeva - kukli (5)
Днес вече използва автентични платове за дрехите на своите „рожби”. Обмисля възможността да имат и тъкани на стан престилки и носии, които да отговарят на тези от фолклорните области. Това не е лека задача, предвид нещата, които трябва да знае. Поставила си я е за цел и всеки ден, с всичко научено, се доближава към успешната й реализация.
Maria Robeva kukli (15)
Приложна магия

Всяка куклите на Мария Робева си има име. Ако името на някоя от тях не се е родило, докато я прави, има специален ритал на кръщаване. Тя отворя любимите разкази на Йовков или книга с български народни приказки и първото срещнато име е на новата кукла.

„Бебетата” на тази вълшебница – ръкотворка са малки симпатични човечета, всяко с различен образ и характер. Те има една и съща мисия – да носят щастие и късмет. За Мария няма по-голяма награда – усмивките на хората, които ги виждат!

Отдавна говорят, че ръкоделието е нещо като приложна магия. Мария може би ще се съгласи с тази теза. Тя не просто изпитва неизразимо щастие, докато ги прави. Проучва вярванията и характеристиките на обредните кукли. Близки до културата ни са тези, които правят в Русия. Там може да намерите за всеки повод и желание – кукла за здраве, кукла за богатство, кукла – пазител на дома, кукла за измолване на дете и така до безкрай. Това е част и от българския фолклор – любимите ни мартеници, които не са нищо друго, освен кукла за здраве и благоденствие, кукерите , които танцуват срещу силите на злото и студа, Герман-куклата за измолване на дъжд и т.н.

Мечтата

Следващата професионална цел на майсторката на кукли е да си има собствена работилница. Там планира не само да ги прави, но и да учи деца да създават с ръцете си предмети и играчки.
maria robeva
Това момиче с уж стационарно хоби – професия е с душа на приключенец. Обожава да пътува и е готова да тръгне във всеки момент.
maria robeva
Мария Робева вярва в мечтите си и това, че е по силите й да ги осъществи. Нямаме никакво съмнение, че ще станат реалност. Какво да ви кажем?! Личи й – Жена на Върха!
Maria Robeva kukli (16)

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!