You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > Меган Маркъл, Иванка Тръмп, Ким Йо-Джонг – жените на големите, които променят света

Меган Маркъл, Иванка Тръмп, Ким Йо-Джонг – жените на големите, които променят света

Меган Маркъл, Иванка Тръмп и Ким Йо-Джонг не са политически лидери, но променят света

Мястото на жените в световната политика става все по-важно. Меган Маркъл, Кейт Мидълтън, Анджелина Джоли, Иванка Тръмп, Ким Йо-Джонг, Бриджит Макрон, Десислава Радева, носителките на титлата мис Свят и много други дами намират място в политиката, като тихите дипломати. Те не заемат държавни постове. Те не се опитват да бъдат политици. Но ролите им на тихи дипломати ги прави много по-желани в преговорите за мир, спрямо най-опитните експерти.

Меган Маркъл разби стереотипите и расовите предразсъдъци сн. wikimedia
Меган Маркъл разби стереотипите и расовите предразсъдъци сн. wikimedia

Меган Маркъл и проблемите с расовите предразсъдъци

Когато принц Хари обяви годежа си с канадската актриса с афроамерикански корени, целия аристократичен елит подскочи. Не бяха малко възмутителните коментари, че една тъмнокожа авантюристка няма място в Бъкингамския дворец. Влизането на Меган в британското кралско семейство обаче промени обществените нагласи към хората с различен цвят на кожата. Още преди да е станала истинска принцеса, госпожица Маркъл накара целия свят да обърне поглед към расовите предразсъдъци. И да започне да се отърсва от тях.

Меган няма проблем да говори за трудностите, които цветът на кожата й, й е създавал като по-малка. Актрисата не се смущава да разказва и за изпитанията и обидите, които е търпяла. Стоицизмът, с който понесе подигравките и след годежа си, накара целия свят да й се възхищава. Бавно, почти недоловимо тази млада жена успя да промени обществените нагласи към хората с различен цвят на кожата. И накара консервативна Европа да погледне с други очи на различните.

Ким Йо Джонг се превърна в мирния посланик на Северна Корея сн. Time magazine
Ким Йо Джонг се превърна в мирния посланик на Северна Корея сн. Time magazine

Иванка Тръмп и Ким Йо-Джонг — мостът на мира

Когато сестрата на лидера на Северна Корея Ким Йо-Джонг се появи на откриването на Олимпийските игри в ПьонгЧанг, всички заговориха за възможно обединение между Северна и Южна Корея. А също така и за мир между Пекин и Америка. Появата на това наглед съвсем обикновено момиче, се превърна в символ на надеждата. Почти нищо не се знае за втората най-влиятелна личност в Северна Корея, след лидера Ким Чен Ун, освен, че е завършила в Швейцария, говори свободно няколко езика и оглавява медийните връзки на брат си с обществото. В същото време в Южна Корея тя влезе в ролята на дипломат. И накара светът да погледне с други очи към страната й. Ким Йо-Джонг се въздържа, доколкото е възможно от публични изявления, докато беше на Олимпиадата. Но посланието, което отправи беше ясно — моята страна не иска война, а търси мир.

Иванка Тръмп е друга обществена личност, която през последната една година играе огромна роля в световната политика. Дъщерята на американския президент Доналд Тръмп е негов специален пратеник, съветник, сив кардинал и дипломат номер едно на САЩ при критични ситуации. Въпреки че е само на 36 години, тя управлява империя за милиарди, а от година насам всеки ден се бори и с най-опасните подводни течения в световната политика. Влиянието й е по-голямо дори от това на американския президент. Мнозина си спомнят как успя да потуши назряващия конфликт между Америка и Китай в първите дни след встъпването на Доналд Тръмп на власт. Пак Иванка Тръмп успя да успокои духовете в Европа, след като Тръмп затвори границите за гражданите от мюсюлмански произход. И отново тя се оказа в ролята на миротворец преди дни, когато се размениха остри реплики между лидерите на Америка и Северна Корея. Тази крехка наглед дама е истински пример, колко полезни могат да бъдат жените в световната политика. Дори и да нямат официален статут в нея.

Анджелина Джоли - съвестта на Запада сн. Flickr
Анджелина Джоли – съвестта на Запада сн. Flickr

Анджелина Джоли — съвестта на Запада

Актрисата Анджелина Джоли все по-често е свързвана с миротворчески мисии, отколкото с кариерата си в киното. Носителката на „Оскар“ за специални заслуги, все по-често се появява на форуми на ООН по въпросите за бежанците, отколкото на червения килим. Без страх тя посещава селищата на кхмерите в Камбоджа. Не се страхува да отиде и в най-горещите части от Дамаск и Рака, нито да посети бежански лагери. Анджелина открито говори за проблемите на бежанците и се бори за правата им. При това тя успя да привлече по-голямо внимание към проблема, отколкото всички европейски лидери, начело с Ангела Меркел. Битката на Анджелина Джоли продължава — тя се бори за защита, приемане и интегриране на бежанците навсякъде по света. Актрисата участва в изграждане на лагери, финансира фондации в помощ на сирийски деца и прави всичко, за да помогне на ощетените. В същото време продължава да бъде съвестта на запада, напомняйки на най-известните световни лидери, да не забравят, че техните войни разрушават човешки животи.

Първите дами - тихите дипломати в световната политика сн. Wikimedia
Първите дами – тихите дипломати в световната политика сн. Wikimedia

Десислава Радева, Бриджит Макрон, Мелания Тръмп — изкуството да бъдеш първа дама

Да си първа дама понякога е по-трудно дори от това да си държавен глава. Попитайте Мелания Тръмп, Бриджит Макрон или Десислава Радева — три новоизгрели първи дами, чийто действия се гледат под лупа. Не е тайна, че съпругите на световните лидери често пъти се оказват в центъра на вниманието. Следят се маниерите им, облеклото им, прическата, грима, но най-вече поведението им пред обществото. Малцина знаят, че успех в едни от най-трудните политически преговори имат именно съпругите на световните лидери. Затова и приятелството между тях е от толкова голямо значение. Преди десетилетия Розалинд Картър успя да убеди Джими Картър да предприеме курс за сближаване с Русия, Китай и Латинска Америка. А след нея Нанси Рейгън успя да сложи край на студената война и да помири Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, въпреки че това се случи чак в края на техния мандат. И то само благодарение на топлите отношения между Нанси и Раиса.

Влиянието на първите дами изглежда невидимо, но всъщност е доста силно. Те са дипломати, миротворци, посланици. И бавно, но сигурно променят света, макар и почти незабележимо.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!