You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Мощта на първото Великденско яйце: Наричания и ритуали за здраве и благоденствие

Мощта на първото Великденско яйце: Наричания и ритуали за здраве и благоденствие

Първите три яйца, които се боядисват на Велики четвъртък, слънце не трябва да види, а стопанката трябва да ги шари сита и с настроение

Червеното яйце е символ на Великден. Първите три яйца се боядисват на Велики четвъртък преди изгрев слънце, за да не виждат слънцето и следователно да не се развалят години наред. Старите хора твърдят, че най-малко едно червено яйце трябва да бъде боядисано при зори.

Първото варено яйце е предназначено за Господ и се нарича Господно яйце.
Втората е за Стопанина на семейството.
Третият – за берекет и добитъка.
Силата на първото великденско яйце и традиции по боядисването на великденски яйця
Първото яйце се смята, че има магически сили, така че мястото му е под иконата. В народните традиции се казва, че лекува някои болести. Казват, че домакинята не трябва да е гладна, когато започва с варенето на яйцата. Трябва да опита поне хапка хляб, защото ако боядисва на празен стомах, такива яйца не носят радост, а може този, който боядисва да бъде нещастен и болен … Все пак, в боядисването на яйца, както и във всички други неща които ще свършите за празника, добрата мисъл винаги е най-важната. Така, след като изгреят първите слънчеви лъчи на Велики четвъртък домакинята буди близките и с първото яйце им минава по лицата с думите: червено, бяло, дебело!

Боядисването на яйца за Великден е един от най-популярните обичаи за самия празник и символизира живота и раждането, а червеният цвят представлява Христовата кръв.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!