You are here
Home > Дом и семейство > Заети ръце - щастливо сърце > Направи си сам: Зеленчукова градина от остатъци

Направи си сам: Зеленчукова градина от остатъци

Зеленчукова градина у дома с остатъци? Защо не!

Да използвате остатъците от зеленчуци, за да си направите домашна зеленчукова градина изглежда невероятно. Но само на пръв поглед. В действителност лесно може да отгледате вкъщи някои от любимите си храни, при това без усилия.

Биоземеделието става все по-популярно у нас, но високите цени не са за всеки джоб. Все повече се притесняваме дали зеленчуците не са ГМО, като се има предвид, че повечето са внос и трудно се осъществява качествен контрол. Затова, всеки от нас може да си направи собствена зеленчукова градина и да опита истинския вкус на зеленчуците.

Нуждаете се само от сандъчета и саксии с пръст, и малко въображение.

Да си направим сами: Градина от отпадъци от зеленчуци
Да си направим сами: Градина от отпадъци от зеленчуци

А ето как да направим и зеленчукова градина от отпадъците.

Когато готвите, изхвърляте част от зеленчуците, за да ги почистите. За да получите своята градина, отрязвайте краищата с няколко сантиметра по-дълбоко. Така от изрязаното можете да си произведете собствен зеленчук — чист и с истински вкус.

Много често главите стар лук изкарват зелени стръкове, без да сте го правили нещо. Отрежете с един сантиметър по-дълбоко, там, където са коренчетата, и сложете изрезката в чаша с вода с коренчетата надолу. След известно време, отгоре започват да се появяват още зелени листенца.

Как да засадим различните зеленчуци?

Правите салата от зеле, кервиз и моркови, които сте купили на връзка? Отрежете долната част, там, където е кочанът на зелето и кервиза с 5 сантиметра по-дълбоко, а морковите на един сантиметър от листата, поставете ги във вода, а когато пуснат коренчета, засадете.

Ако салатата ви е от маруля и зелен лук, по същия начин марулята отрежете на 5 см, а зеления лук на 7 см. Сложете марулята да пуска коренчета в чаша, а зеления лук, без да му махате коренчетата направо насадете. Може да засадите и скилидки чесън направо в почвата, като от една скилидка може да имате цяла глава.

Купили сте си джинджифил и не ви е необходимо цялото парче? Директно го засадете в саксия и от всяко оченце ще израсне стръкче.

Ако връзката кориандър е по-голяма от нужното, използвайте само листата, а останалото натопете във вода, докато пуснат коренчета и засадете.

Купили сте си ананас. Когато отрежете отгоре листата с малка част от плода, почистете няколко листа и натопете в чаша с вода. След известно време там, където сте махнали листата се показват коренчета. Когато станат достатъчно големи можете да засадите в саксия.

В едно сандъче може да засадите и различни зеленчуци, които могат да се понасят взаимно. Например лук, зеле, кервиз, маруля или лук, зеле, маруля, моркови и така нататък.

Няколко съвета от опитния градинар:

За да засадите всички зеленчуци, може да направите сами смес за садене: 2 части песъчливо-глинеста почва, 3 части добре разложен и пресят оборски тор и 1 част перлит или торф. Ако почвата не е обеззаразена, леглата, в които ще засаждате зеленчуците напрашете с Фунгуран ОН50ВП или Косайд 3-4 гр./кв. м.

Ето един страхотен начин да направите градина за зеленчуци със зеленчукови отпадъци! Успех от нас!

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!