You are here
Home > Хоби и ТВ > Любопитно > Необикновена ваканция: 5 страхотни места в България, където да избягате от жегата

Необикновена ваканция: 5 страхотни места в България, където да избягате от жегата

Морето не е единствената възможност, ако искате да избягате от жегата

Мечтаете за ваканция на хладно? Морето не е единственото място, ако искате да избягате от жегата. Предлагаме ви 5 прекрасни и по-малко познати кътчета от страната, които си струва да посетите и да се насладите на красива природа, прохлада далеч от градския шум и най-вече — да си починете истински.

Крушунски водопади

Това райско кътче в Предбалкана се намира в северната част на България, съвсем близо до град Летница. Те представляват каскада от множество водопади, най-впечатляващ, от които е Пръскалото — високо близо 15 метра.

5 страхотни места, които си струва да посетите през лятото
5 страхотни места, които си струва да посетите през лятото

Панорамата е неописуема, а температурите дори през лятото тук остават по-ниски. Съвсем наблизо са Деветашката пещера, както и пещерите Маарата, Урушка Маара, Бонинска пещера и други. Прекрасно кътче, където си струва да отдъхнете.

Язовир Студен кладенец

Почивката в Родопите не се изчерпва с посещение на ски пистите в Боровец. За всички любители на дивото къмпингуване, язовир Студен кладенец предлага повече възможности дори от морските къмпинги — красива природа, богат улов, чиста вода и диви плажове. Тук има множество райски кътчета, особено ако решите да обикаляте по бреговете на язовира. Край село Калоянци са изградени и бунгала, за всички, които искат да запазят някаква връзка с цивилизацията, но да не се откъсват съвсем от природата.

Мястото е рай за рибарите, тъй като тук се хващат огромни по размер риби, най-вече сомове. Също така за всички, които търсят място за почивка, далеч от шума на града или големите курорти.

Белите брези

И докато сме в Родопите, не може да не споделим едно прекрасно кътче, което малцина познават. Но местните ще ви кажат, че е едно от най-красивите и зелени места в България. Резерватът „Белите брези“ е единственият в България, където расте естествена гора от бели брези. Тук има още множество разнообразни растителни видове, които няма да видите никъде другаде. Местността е само на 6 километра от Ардино и на 30 километра от град Кърджали. И ако искате да избягате далеч от градския шум и жегата, това е място, което си заслужава да посетите.

Троянски Балкан

Да отскочите до Троянския Балкан и да не видите резервата Северен Джендем е като отидете до Рим и да не видите папата. Това е прекрасно кътче, където можете да избягате далеч от жегата. Тук има и множество водопади, а в региона се намират и немалко възможности за планински туризъм. Идеално място за бягство през лятото.

Аладжа манастир

Това е едно от малкото места около Варна, които привличат повече туристи от морския бряг. Аладжа манастир е скален комплекс, за който се носят легенди. Една от тях разказва, че рано напролет се появява старец — монах, известен като Рим папа. И всяка пролет той пита „Стигна ли растителността до тук, ще се намери ли пръчка, да се подкара коня?“. Но засега в скалния манастир не е поникнало дърво. Мнозина обаче вярват, че когато това се случи, там ще се сбъдне чудо.

Мястото е рай за всички, които искат да избягат далеч от градския шум и да се насладят на красива природа. Комплексът е само на 17 километра от Варна и на три от Златни пясъци. Но е място, което си заслужава да се види.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!