You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Никулден: Наричания и поверия за успех и щастие

Никулден: Наричания и поверия за успех и щастие

Никулден е един от най-светлите християнски празници и ето какво повелява традицията за него

Никулден е един от най-светлите християнски празници и традицията повелява, че на този ден се яде риба, а люспите на шарана се събират в портфейла, за да носят пари и благополучие на фамилията.

Старите българи обаче са вярвали, че светецът не само е защитник и покровител на моряците, но и на всеки дом, който го избере за свой закрилник.

Ето някои от вече забравените, но все още живи поверия, които се пазят в родовата памет на нашите баби и дядовци.

1. На Никулден костите от шарана не се хвърлят. Те се заравят, за да се запази благополучието в дома.

2. Обредният хляб за светеца, задължително се пресява през три сита. И се украсява с морски орнаменти в знак на почит към него.

3. Когато свещеника откъсне опашката от рибника, след като го е прекадил, костите от него се изгарят. Прахът се разпръсва из кошарите, по нивата, в кокошарника. А целта на този ритуал е, да се запазят от зли беди.

Някои от старите поверия гласят, че има и наричания за безопасност. Всяко семейство, което е избрало за покровител на своя дом Свети Никола, на празника бележи с изворна вода челата на децата. И нарича: „Нека Свети Никола те закриля от беди и нещастия, както пази този дом“.

На този ден домовете са отворени за всички роднини и дори за странници. И според някои вярвания, ако се направи сгледа за мома или момък, годежарите няма да си тръгнат върнати.

Друго поверие пък гласи, че питата, рибата и виното, задължително трябва да се нарекат на Свети Никола. Когато сутринта стопанката меси питата, след като е пресяла брашно, тя трябва да я нарече „Нека този хляб даде здраве, берекет и късмет, на всеки, който яде от него“. А първия залък, който се отчупи от всеки, да се нарече „За Свети Никола“.

На Никулден: Шаран, вино и обреден хляб трябва да стоят на масата
На Никулден: Шаран, вино и обреден хляб трябва да стоят на масата

„Както се лее това вино като река, така да се лее и здравето в тази къща“, „Колкото люспи има по шарана на Свети Никола, толкоз глави добитък да се множат из тази къща през годината“.

А на ставане от масата задължително да се благодари на светеца, за това, че пази от беди семейството и дава богат урожай.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!