You are here
Home > Хоби и ТВ > Приложна магия > Нова година: Традиции в България

Нова година: Традиции в България

И на Нова година българите се събират със семейството, почитат се кумовете и родителите

На Нова година българите поставят не само ново начало, но и спазват традиции, с които показват уважение към семейството, близките и роднините.

Въпреки засиленото западно влияние и масовата култура, наложена от медиите, българите преди всичко показват все още силното родово чувство, видя woman-onthe-top.net.

На новогодишната вечер обичайно се събира цялото семейство, роднини и приятели. Празнична трапеза е богата и красива. Сервират се сочни ястия като свинско с кисело зеле, пълнена пуйка, пържоли, лее се руйно вино.

На масата на Нова година, както и на Бъдни вечер ще намерите лук, чесън, сушени плодове, орехи, туршия и салати. Баницата с късмети е задължителна – парчета, са колкото души на масата плюс едно, което се посвещава на Св. Богородица..

В нея се слагат пари и късмети под формата на малки дрянови клончета с пъпки. След вечеря те се хвърлят в огъня, за да изпукат, а това означава здраве и берекет за събралите се.

Да е мирна и честита Новата година! Сурва, сурва година, до година - до Амина!
Да е мирна и честита Новата година! Сурва, сурва година, до година – до Амина!

Най-свидният за всеки българин обичай за Нова година е сурвакането. Децата под 12 години се обикалят домовете на близки и съседи със сурвачка, украсена с пуканки, сушени плодове, вълнени конци, кравайчета. Сурвакарите започват да наричат и благославят домакините като почват с най-възрастния член на цялата къща. На сурвакарите се дават дребни пари и малки подаръци.

Традиционното наричане е за здраве и берекет:

Сурва, сурва година!
Златен клас на нива,
Червена ябълка в градина,
Жълт мамул под стреха,
Голям грозд на лоза,
Пълна къща с деца,
Пълна кесия с пари,
Пълна къща с коприна,
Живи, здрави до година,
До година, до амина!

Момичетата от онлайн списание „Жена на Върха” ви желаят от сърце мирна и щастлива, изобилна и незабравима, прекрасна Нова година!

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!