You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > Одри Хепбърн, Джаки Кенеди, Грейс Кели: Музите, които превърнаха Живанши в легенда

Одри Хепбърн, Джаки Кенеди, Грейс Кели: Музите, които превърнаха Живанши в легенда

Светът загуби най-големия аристократ сред дизайнерите — Юбер дьо Живанши

Преди ден светът загуби най-големия аристократ сред дизайнерите – Юбер дьо Живанши. Френският граф, който превърна звезди като Одри Хепбърн, Джаки Кенеди и Грейс Кели в истински легенди, си отиде на 91 години. В спомените на съвременниците си обаче той ще остане като творец, аристократ и велик моден диктатор. Чийто неподражаем стил и тоалети ще се помнят десетилетия наред.

Юбер дьо Живанши: Графът на модата сн. Wikimedia
Юбер дьо Живанши: Графът на модата сн. Wikimedia

Графът на модата

Юбер дьо Живанши е едва на 24 години, когато става дизайнер и създава модната си къща. Той е роден на 21 февруари 1927 година в Бове. Семейството му произхожда от изтъкнат род на юристи, а самият той също е подготвян за такъв. Втората световна война обаче променя плановете му. И вместо да учи право, младият аристократ решава да се посвети на модата – запленен от нея, благодарение на баба си и майка си, които го отглеждат след смъртта на баща му.

Юбер е очарован от моделите на Кристобал Баленсиага, но работи с него години по-късно. Учи се от най-добрите дизайнери на своето време – Фат, Лелонг, Пиге и други.

Една от големите музи на дизайнера в знаков негов тоалет - Одри Хепбърн сн. Wikipedia
Една от големите музи на дизайнера в знаков негов тоалет – Одри Хепбърн сн. Wikipedia

Живанши и неговите музи

Когато през 1952 година създава модна къща „Живанши“, най-големите звезди на шоубизнеса се надпреварват да работят с него. До края на живота си, неговата най-голяма муза остава не друга, а Одри Хепбърн. Красавицата, която го вдъхновява да създаде малката черна рокля за „Закуска в „Тифани“, забележителния тоалет за „Ваканция в Рим“ и шеметната рокля за „Любовни следобеди“.

Одри Хепбърн казва за Живанши, че той е единственият дизайнер, който я разбира. „Той прави единствените дрехи, в които чувствам себе си.“, казва актрисата.

Двамата се запознават през 1954 година, когато Одри си търси костюм за „Сабрина“. Тя се влюбва в семплите и изчистени костюми на Юбер, а той в нежния чар на тъмнокосата красавица. Приятелството им продължава над 40 години – до смъртта на актрисата. Дизайнерът създава специално за нея роклите от „Клоунско лице“, „Как да откраднеш милион“, „Римска ваканция“, „Закуска в „Тифани“. Двамата са съавтори и на един от емблематичните парфюми на Живанши – „Forbidden“.

Грейс Кели

Грейс Кели е другата голяма муза на Юбер дьо Живанши. Когато се омъжва за принца на Монако, чаровната американска актриса трябва да се преобрази в истинска принцеса. Най-голяма помощ й оказва именно френския дизайнер, който създава някои от най-популярните й рокли и костюми.

Джаки Кенеди - друга муза на дизайнера сн. Интернет
Джаки Кенеди – друга муза на дизайнера сн. Интернет

Жаклин Кенеди

Музата на Диор и Шанел, която се придържа към модните линии на двете елитни френски марки, за първи път нарушава принципите си, именно с моделите на Живанши.През следващите десетилетия дизайнерът облича първата дама на Америка, която дори носи негова рокля на погребението на съпруга си Джон Кенеди.

След нея, в тоалети на френския дизайнер блестят Джейн Фонда, Грета Гарбо, Елизабет Тейлър, Уолис Симпсън и други.

Невероятният новатор сн. Flickr
Невероятният новатор сн. Flickr

Новаторство в модата

Юбер дьо Живанши оставя ярка следа в модния свят. Роклите без талия, буфан ръкавите, прилеп ръкавите, скъсените рокли, големите цепки на полите, т. нар. pret-a-porte, и street style / улична мода/ са само част от нововъведенията, които дизайнерът прави. До края на живота си той бе свързан с модата, Париж и женската красота и стил, а името му е символ за цяла една епоха. Ерата на Живанши.

Поклон пред паметта му!

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!