You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Опасни симптоми при бебето и детето, които изискват спешна помощ

Опасни симптоми при бебето и детето, които изискват спешна помощ

Този списък с опасни симптоми при бебето и детето дръжте наблизо, за да си го препрочитате често

Родителите са прекалено ангажирани и понякога могат да пропуснат някои от описаните опасни симптоми при бебето и детето. Много е важно да обърнете внимание навреме, за да се вземат спешни мерки. Някои състояния не търпят отлагане.

Не пренебрегвайте някои симптоми!
Не пренебрегвайте някои симптоми!

Ето кои са те:

Ако при новородено температурата скочи над 38 градуса, викайте линейка. От три до шестмесечно бебе критичната граница е 38.5 градуса, а за бебета над 6 месеца – 39 градуса. Ако часове наред мъничето ви се бори с високата температура и нищо не помага тя да спадне, значи консултацията с лекар е задължителна.

Температурата може да е съпроводена с главоболие, но ще го разберете, само ако детето ви е голямо. То може да сподели още за дискомфорт в зоната на шията, врата, което може да подсказва, че се касае за вирусен менингит.

Алергичната реакция често се появява с обрив или червени петна по тялото. Ако имате повод за съмнение, че това е един от тези опасни симптоми, бързо търсете съвет от специалист. Може и да е свързана с подуване на лицето, езика или устните, което е характерно при силна алергична реакция.

Болки в корема, придружени от повръщане или диария, са признак че трябва да действате на момента.

Пресъхнали устни и намалена честота на уриниране – те също могат да са в комбинация с повръщане и диария.

Посинели устни – повод да смятаме, че дишането на детето е затруднено.
Ако има повръщане след падане, се налага бърз преглед при невролог. Пазете детето в покой, без да прави много излишни движения.
Кръвоизлив от рана, което не успявате да повлияете с притискане в рамките на няколко минути.

Дори да се окаже нещо пренебрежимо като проблем, по-добре да сте получили съдействие при тези опасни симптоми, отколкото да подцените евентуалните последствия.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!