You are here
Home > Дом и семейство > Идеален дом > Отглеждане на орхидеи: Прости трикове, с които ще разцъфтят

Отглеждане на орхидеи: Прости трикове, с които ще разцъфтят

Как да се грижим за орхидеите?

Грижите за орхидеите не са особено сложни, но несъмнено, тя е капризно цвете. И ако искате да цъфти и да изглежда добре, ето няколко препоръки, как да я отглеждате в специални условия.

Орхидеята иска много светлина и се страхува от прекомерна влага. В същото време е добре да расте в компанията на други цветя, тъй като е социално растение и се чувства много по-добре, когато е заобиколена и от други цветя.

Орхидеята Phalaenopsis е една от най-красивите стайни красавици. По правило я купуваме, когато е окичена с цветове, но с течение на времето цветовете намаляват, а нейните собственици започват да се чудят, дали са направили нещо нередно. Ето какво препоръчват градинарите по този повод.

Как да се грижим за орхидеята у дома
Как да се грижим за орхидеята у дома

Средната продължителност на цъфтежа на орхидеята Phalaenopsis е три месеца. Обикновено цъфти два или три пъти годишно, а почивката между цъфтенето може да бъде и няколко месеца. За да се насладите на по-честия цъфтеж на това растение, ще ви помогнат следните съвети:

● Осигурете на орхидеята подходяща температурна разлика. Например, поставете саксията през нощта на прохладно място (до 15 градуса), а през деня може да е в стая с температура до 20 — 25 градуса

● Намалете количеството на азот в торовете й. Фосфорът трябва да има предимство, тъй като именно той стимулира цъфтежа.

● Овлажнявайте въздуха около растение.

● Преместете саксията с орхидеята за 5 дни на тъмно място. След три седмици тя би трябвало да пусне пъпки. Имайте предвид обаче, че този начин е подходящ само за възрастни и здрави билки.

● Вместо класическо поливане, се препоръчва в саксията с орхидея да се поставят няколко кубчета лед. По този начин тя по-бързо ще разцъфне.

● Ако видите, че при една нецъфтяща орхидея активно растат корените или листата, това означава, че тя е в период на развитие. Докато този период не завърши, вашето цвете няма да разцъфне. Затова, бъдете търпеливи.

● И най-важното от всичко – осигурете на цветето подобаващи грижи. Орхидеята иска много светлина и се страхува от прекомерна влага. По време на цъфтежа се полива по два пъти седмично, а по време на спането е достатъчно и веднъж седмично.

Ако и вие имате свои тайни за поддържане на тази красавица, споделете ги с нас в коментарите.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!