You are here
Home > Здраве и красота > Полезно: Хрянът бори рак и пази от астма

Полезно: Хрянът бори рак и пази от астма

Хрянът от векове е познат като едно от най-лековитите средства, вижте защо трябва да го консумираме редовно

Ако сте решили да изхвърлите от храната си всички изкуствени оцветители, овкусители, химикали и други вредни добавки, с които днес пълнят полуфабрикатите и всички останали храни, сложете на трапезата си и хрянът. Той трябва да се превърне в една от най-важните храни в менюто ви, като не само ще помогне да пречистите организма си, но има и много оздравителни функции.

Хрянът - една подправка с много приложения
Хрянът – една подправка с много приложения

Хрянът като лекарство се е използвал в традиционната медицина стотици години назад. Той е мощен имуностимулант и вкусен зеленчук, който има успокояващ ефект върху целия организъм, особено върху синусите…, белите дробове…, черния дроб и стомаха. Освен това, хрянът влияе благоприятно и върху кръвното налягане, храносмилането, подобрява работата на сърцето и предпазва нервите от увреждане.

Нашите баби и дядовци добре са знаели, че могат да го използват срещу болки в ставите и мускулите, затова са го използвали и за компреси. Те режели корен от хрян на тънки листове и ги връзвали на болното място. В древна Гърция е бил много популярен, защото го смятали и за силен афродизиак, като го варели и консумирали и за укрепване на имунитета.

Хрянът принадлежи към групата на зелето, репичките и броколите. В кухнята се използва предимно корена от хрян като подправка за месо и риба, но не трябва да се пренебрегват и неговите листа. Той произхожда от източните части на Европа и Средиземноморието, а след това се е разпространил навсякъде по света. В Япония е популярен най-вече уасаби хрянът, който има силен и интензивен вкус, а най-много го обожават любителите на лютия вкус.

Лечебни свойства на хряна

Коренът от хрян съдържа много фитохимически съединения, както и мощните глюкозинолати, които придават характерния парлив вкус и аромат. Той е известен антиоксидант, който е ефективен ги неутрализирана свободните радикали, така че ако искате да си направите детоксикация и да укрепите имунитета си, хрянът като лекарство е най-добрият и най-сигурният избор. Освен това той е изключително богат на витамин С, така че помага за облекчаване и лечение на вирусните инфекции. От минералите съдържа натрий, калий, желязо, мед, манган, цинк и магнезий. Тази комбинация от минерали, витамини и антиоксиданти гарантира по-добро здраве на костите, ставите, сърцето и мускулите.

Хрянът е особено полезен при:
Проблеми със синусите
Възпаление на белите дробове
Превенция на рак.
Помага при инфекции на пикочните пътища.
Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
Намалява болката при възпалени стави.
Помага за отслабване

С оглед на това, че този лечебен дар от природата е много полезен за здравето.

Но както всяка храна, така и използването на хрян трябва да бъде умерено, защото прекомерната консумация на този зеленчук може да доведе до някои нежелани ефекти. Бременните жени и децата до 5 години трябва да избягват консумацията на хрян. Също така използването на хрян не се препоръчва при хора, които имат проблеми с бъбреците и лица, които имат ниско ниво на отделяне на хормони от щитовидната жлеза.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!