You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > Проклятието над Грималди: 700 години нещастна любов в Монако

Проклятието над Грималди: 700 години нещастна любов в Монако

В Монако князете могат да имат всичко…без щастие в любовта

Монако на пръв поглед изглежда като райското кътче на Стара Европа. 90% от жителите на града-държава са милионери, а останалите се издържат от неизчерпаемия ресурс на туризма за богати и известни. Там винаги цари празничен дух и блясък, но княжеството никога няма да се превърне в Града на греха – най-вече заради династията, която го управлява вече седем века.
monaco
Грималди са фамилия с традиции, но и скандално минало. Докато другите монархии деликатно, но категорично пазят недотам пристойните фамилни истории, князете на Монако са ги превърнали в своя запазена марка. Най-любимата история на клана е възцаряването на първия владетел от фамилията.
monaco francesco
През 1297 година Франческо Грималди и войниците му нахлуват в крепостта, преоблечени като монаси. Той създава династия и според злите езици – обрича наследниците на нещастие в любовта.
monaco marca
Седем века продължава да се говори, че над фамилия Гирмалди тегне проклятие. Според легендата Франческо полудява и започва фанатично да преследва поданици, обвинени в еретизъм и вещерство. Дори любовницата му била обвинена в правене на магии.
monaco gerb
Докато горяла на клада страдалката изрекла в агония: „Никога, никой Грималди да не бъде щастлив в любовта. Дори да бъде обичан, да не получи щастие в брака!”

Разбира се, това е само легенда, но хората трудно си обясняват непрекъснатите драми и трагедии в княжеския двор.

Принцът на Монако – Луи е изоставен от съпругата си Катрин-Шарлот. Френската аристократка, свикнала с блясъка на Версай, се чувства отегчена в провинциалното княжество и се завръща във Франция. Приема да бъде придворна дама и става фаворитка на френския крал Луи XIV.
monaco 1 loui katherin charlotte
И на Антоан I не му провървява – съпругата му Мари от Лотарингия му изменила.
monaco 2 antoian marie laurainne
След смъртта на Антоан I тронът на Монако е наследен от дъщеря му Луиз-Иполит. Принцесата е твърде нещастна в личния си живот. Принц-консорт става Жак дьо Матиньон. Според съвременници, той не харесва красивата принцеса, просто се интересува от престола. Придворните обаче се погрижват да не участва в държавните дела.
monaco 3 loise ippolitte jaque_
Монегаските (поданиците на княжеството) боготворят принцесата и ненавиждат избраника й. Тя управлява само 10 месеца, а съпругът й бил принуден да напусне княжеството заради недоволните граждани. На трона се възцарява синът им Оноре III.
monaco 5 onore maie cathrine
Той също не се радва на особен късмет. Бракът му с Мари-Катрин де Бриньол Сал се разпада след 13 години. Френската революция руши властта на краля, а той е арестуван и по чудо избягал от гилотината.
monaco 4 francoiase terese
Не така благосклонна съдба има снахата на Оноре – принцеса Франсоаз-Тереза, съпругата на по-младия принц Жозеф. Тя отива в размирен Париж, за да помогне на дъщеря си да напусне Франция, но е екзекутирана като „враг на народа“.

Оноре IV – най-големият син на Оноре III оцелява след три ареста. Задържан е веднъж по време на Френската революция, като наследник на трона на Монако, и два пъти – по заповед на Наполеон. Връща си кралството след като се сриват имперските амбиции на корсиканеца. Той обаче няма късмет в брака. С Луиз Домон -Мазарин се развеждат след 11 драматични години.
monaco 6 onore loise
Флорестан I – синът им се жени по сметка за богата дама Мария Каролин Жибер дьо Ламец, за да подобри финансовите дела на княжеството.
monaco 7 florestan marie caroline
Липсата на любов им дала основание да живеят приятно, удобно и спокойно. Не така се случило със сина им – Шарл III, който загубил съпругата си Антоанета млада.
monaco 8 fchales iii antoianette
Най-уважаваният монарх на Монако може да се нарече принц Албер I, който се отличава като морски пътешественик и изследовател. Той създава Института по океанография. По време на Първата световна война, обявява неутралитета на Монако и приема за лечение ранените войници.

В началото на 20 век, Албер става основател и на известната надпревара Монако, Гран, при който се счита за най-престижната в календара на Формула 1.
monaco 9 albert marie viktoria
Уви тази изключителна персона също има брак продължил само 11 години. Той се жени за Мария-Виктория Хамилтън едва на 20. На 31 вече е разведен.

След девет години рискува и се жени за Алис Ришельо – казват по любов и то – от пръв поглед. Дамата е поклонница на изкуството и благодарение на нея театърът на Монте Карло е известен по света.
prinsses alise
След 13 години щастие обаче точно в храма на Мелпомена настъпил скандал. Принцът зашлевил съпругата си и я обвинил в измяна. Така и не се намират доказателства за това, но монархът разпорежда всеки спомен за нея да бъде заличен. Дори имената на сгради кръстени на принцесата били сменени.

Синът на първия Албер – Луи II – става известен с две неща – основава футболния отбор в Кралството и завързва бурен роман с кабаретната актриса Мари-Жулиет Луве.
lui ii
Според легендата се женят тайно, а дъщеря им Шарлот била призната за престолонаследница. Никой в княжеството не оспорва законността на произхода й – в противен случай Монако би попаднало в ръцете на немските роднини на Луи II.
monaco 10 charlotte pierre de polignak
Шарлот е майката на покойния принц Рение III. Тя му отстъпва престола, която той навършва 26. Може и да е била щастлива майка, но не и съпруга. Бракът й с Пиер де Полиняк просъществува кратко. Мълвата го обвинява не само в извънбрачни афери, но и пристрастие към собствения си пол.

На нея прилича внучка й Каролин, както и дъщерята – Шарлот Казираги – кръстена на принцесата с драматична съдба.

Синът на Шарлот Грималди се жени за холивудската знаменитост Грейс Кели. Светът занемява от възхищение и се ражда нова легенда за Монако. Мнозина виждат в това брак по сметка – той й дава титла, тя – блясък и притегателна сила за богатите и известните й приятели.
monaco 11 renier i grace
Двамата обаче твърдят, че е любов и изглеждат като перфектно семейство. Слуховете твърдят, че той ревнувал от славата й, а тя ненавиждала протокола и вниманието на пресата. Каквито и одумки да съпровождат живота им обаче – животът опровергава всичко.

Грейс загива в катастрофа и принцът плаче на погребението й. По време на речта споделя: „Господи, не питам защо ми я отне. Благодаря, че ми я даде”. Грейс Кели или принцеса Грация от Монако остава символ на изящество и аристократизъм. Тя си отиде едва на 52. Остави три осиротели деца, които преживяха твърде много в любовта.

Перлата в короната на Монако – Каролин, преживя три драматични брака. Твърде млада – попадна в ужасния капан на зестрогонец. Стефано Казираги излекува раните от развода й, но тя с очите си видя как загива в морето. Третият й брак със скандален немски принц приключи с раздяла „по взаимно съгласие”.

Синовете й се ожениха за момичета „от сой” и изглеждат щастливи. Дъщеря й Шарлот обаче обещава да изживее бурни любови. Вече отглежда един извънбрачен син и се раздели с баща му – актьорът Гад Елмелех заради друг.

Принцеса Стефани скандализира монархиите не само с поведение на неконтролируема тийнейджърка. Тя опита от няколко лъскави професии, докато се примири да бъде „професионална” членка на клана Грималди. Вече се занимава само с благотворителност, уморена от раните в любовта. Роди три извънбрачни деца и преживя два развода. Първият – заради изневяра на нейния бивш бодигард с вулгарна стриптийзьорка.

Принц Албер се ожени само преди няколко години, но още преди официалната церемония се заговори, че булката е планирала бягство пред олтара. До скандал не се стигна, но след приказната сватба на Пепеляшка от Зимбабве не спират коментарите. Принцеса Шарлен изглежда винаги тъжна и напрегната. Дори раждането на близнаците не стопи леда между нея и съпругът й. Напоследък дори се заговори, че принцесата страда от анорексия.

Албер се радва на изключителна симпатия от страна на поданиците си. В стремежа си да опази престола на Монако се ожени и стана баща на солидна възраст. Уви, и той се оказа герой като в песента – „Кралете могат всичко, но не и да се оженят по любов”.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!