You are here
Home > Дом и семейство > Идеален дом > Ръкотворният рай на баронеса дьо Ротшилд: Как наследницата на милионера остана в историята

Ръкотворният рай на баронеса дьо Ротшилд: Как наследницата на милионера остана в историята

Една от наследниците на династията Ротшилд вградила мъката си в създаването на непреходна красота

В банкерската династия Ротшилд правилата били като във всички останали големи фамилии: Бизнесът остава в ръцете на синовете. От жените се очаква да се омъжат сполучливо и да се реализират като майки и благодетелки.
villa-ephrussi-de-rothschild
Баронеса Беатрис Ефруси дьо Ротшилд не била „революционерка”. Не въстанала срещу наложените порядки, но все пак успяла да остане в историята. Създала истински шедьовър от дома си на Лазурния бряг. Нарекли го още тогава „Раят на Земята” и бил образец за архитектурно майсторство и ландшафтен дизайн. Във вилата били подредени десетки произведения на изкуството и в него били вложени цялото време, страст и усет към красивото, което баронесата имала.

Тя била родена в семейството на Алфонс дьо Ротшилд и пари, както се разбира, не й липсвали. Беатриса имала всичко, но както винаги се оказва – щастието не може да бъде купено.

Омъжила се през 1883 година за мъж „от сой”. Морис Ефруси бил банкер и нефтен магнат, а семейството му емигрирало от Одеса в Париж. Надеждите на фамилиите им за умножаване на богатството не се оправдали. Тя изкарала тежка болест след която не успяла да роди, а той бил болезнено пристрастен към хазарта. Живели толкова трудно заедно, че след 21 години семеен живот в ада се развели.
villa-ephrussi-de-rothschild-cot-dazur
Баронеса Беатриса потърсила утеха за нараненото си сърце не в нова любов, а в нещо по-вдъхновяващо. Решила да пресъздаде Рая на Лазурния бряг във Франция. Наследила 700 милиона лири от покойния си баща и успяла да измъкне из под носа на белгийския крал 7 хектара земя на Кап Ферра.

Строителството на мечтаната й вила продължило 6 – започнало през 1906 и до края по него работили цели 20 архитекта. Взискателната баронеса сменяла един след друг специалистите, докато не намерила този, който превърнал мечтата й в реалност.
villa-ephrussi-de-rothschild-cot-dazur2
През 1912 година вилата „Иль дьо Франс” (Френският остров) отворила врати и се превърнала в зимното убежище на Беатриса. Десет години тя не преставала да я посещава и да трупа своите безценни произведения на изкуството. В интерес на истината обаче щом завършила красивия си дом, тя загубила интерес към него.

През остатъка от живота си баронеса дьо Ротшилд жадно събирала още и още експонати за колекцията си от скъпи скулптури, картини и самовари. След смъртта й, съгласно последната й воля, те били предадени на Академията по изящни изкуства.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!