You are here
Home > Cherchez la femme > Жените на Големите > Робърт Дауни Джуниър: Суперсилата му е да възкръсва!

Робърт Дауни Джуниър: Суперсилата му е да възкръсва!

Робърт Дауни Джуниър живя като на пързалка в лунапарк, но днес предпочита опасностите и адреналина само на кино

На попрището жизнено след средата Робърт Дауни Джуниър се къпе в море от слава, благосъстояние и щастлив семеен живот. Възхищават му се, обожават го, но на никого не му хрумва да му завижда – отдавна е платил цената. Днес актьорът държи връх в кариерата си като между другото е №1 в статистиката за най-скъпоплатен в бизнеса. За да стигне до там обаче…
Робърт Дауни Джуниър биография
Под крилото на тате…

Биографията на Робърт Дауни младши никога не е била гладка. Доста проблеми е създавал и като тийнейджър. Бохемския живот опознава покрай баща си – кинаджията, на когото е кръстен. Старши, който е режисьор, актьор, сценарист дава на сина си, роден на 4 април 1965 г., възможност да пуши марихуана на най-деликатна възраст. Снимал го в свои ленти и това, което показва, му дава основание да го запише в Центъра за сценични изкуства. Скоро след развода на родителите , бащата получава попечителство над Робърт Дауни Джуниър. Момчето тогава е само на 11 години и двамата заминават за Калифорния.

В училище Младши е откровено отегчен. Там се надушва с друго „лошо момче” от поколението си – Чарли Шийн. В училището остава до 17 години, но дори на свободомислещият му баща му писва. Младежът е свободен да продължи сам и независим – завръщайки се отново в Ню Йорк.

След години разказва как се обадил на баща си, че няма какво да яде и къде да спи. Старецът му дал най-добрия съвет: „Намери си работа!”

Примамливият блясък на светлините на рампата

Младият мъж получава работа в телевизията, малки роли в киното и малко по-късно става член на легендарното шоу „Събота вечер в ефира“ . Това е истинска ковачница за таланти и Робърт Дауни Младши не е изключение. Във филма „Под нулата“ актьорът играе странно пророческата роля на наркомана Джулиан. Много скоро самият ще има подобни проблеми. По това време се снима в „Еър Америка”, където се запознава с Мел Гибсън. Срещата им един ден ще се окаже спасителна.

Едва на 27 получава уникално предложение – да влезе в ролята на Чарли Чаплин и то – под режисурата на Ричард Атънбъро. Играе своя кумир, дава всичко от себе си, за да бъде Легендата от 17- до 83-годишна възраст.

Номинират го за „Оскар” в главната роля, но не печели само защото се конкурира със спиращия дъха Ал Пачино в „Усещане за жена”.

На ръба

Робърт Дауни Джуниър е луда глава, но предан на жените си. Сърцето му е принадлежало на жени като Сара Джесика Паркър, Уайнона Райдър и Мариса Томей. Благодарен им е и до днес за споделеното време и любовта, но син му ражда Дебора Фалконър. Двамата създават семейство едва 40 дни след запознанството си и, разбира се, щастието им не трае дълго.

Актьорът е арестуван и осъден за година по обвинение за притежание на наркотици и незаконно оръжие. Излежава присъдата и оцелява трудно сред пропаднали типове, заради които понякога се свестява в локви кръв.

Дават му роля в „Али Макбийл”. За играта му няма какво да се говори – той е истински принц. Дават му най-престижните награди, които могат да се получат за роля в сериал! В живота обаче омаята на дрогата отново го вади от строя и от…Голямата игра. Проблемите с наркотиците стават причина за уволнението му и вече никой не иска да наема Робърт Дауни Джуниър! Остава сам, защото жена му го е напуснала отдавна, за да спаси сина си от пагубното му влияние.

Феникс

Преживял новите проблеми със силите на реда, се чувства като оцелял след Апокалипсис. 2003-та година обаче настъпва и променя всичко.
Старият му приятел Мел Гибсън познава опасния танц с пороците и единствен проявява разбиране. Плаща от джоба си застраховката му, за да бъде нает в „Пеещият детектив”. Гибсън му помага с доверие, но и със заръката да се спаси сам.

Това е огромен жест, на който по-младият актьор отвръща достойно. Древното изкуство Винг Чун – три пъти седмично по няколко часа и още една вълнуваща среща го изправят на крака.

В бизнеса имат къса памет, но този път – за добро. Намират се още смелчаци за наемат покаялият се грешник. Продуцент на следващият му филм „Готика” е една красива, но много сериозна дама.

Сюзън Левин не си пести критиките за него и го приема за мрачен тип, който е сложил сам кръст на себе си. Тя толкова ядосва Робърт Дауни Джуниър, че той решава да й натрие носа.

Това действа особено на самонадеяният красавец и от един снимачен ден на друг, тя разбира, че си има работа с добър човек, а той просто няма колебания. В стремежа си да се докаже, актьорът се влюбва като ученик. Сюзън обаче не е по компромисите. Вече подозира, че става въпрос за истинска любов, но не иска трети във връзките си, особено ако това ще са алкохол и дрога.

It takes a confident woman to partner up with a big headed fella…Susan Downey, I’m grateful you were born. #HBDSD

Публикация, споделена от Robert Downey Jr. (@robertdowneyjr) на


Две години по-късно вече са г-н и г-жа Дауни, а мъжът в семейството става „Железният човек”. Това слага начало на ударна серия успехи за актьора. Той просто няма слабо участие. Касовите му филми се превръщат в поредици, а за прелюбопитната му роля в „Тропическа буря“ (2008) печели нова номинация за „Оскар”.
Ролите за които Робърт Дауни Джуниър беше номиниран за Оскар
Друго е по-важно за него обаче. Докато се гордее с успехите си, първородният му син се оплита в мрежата на дрогата, а той трябва да му помогне да превърне порока си. С поредния приз в ръка се опитва да помогне на стария си приятел Мел Гибсън да получи прошка от Холивуд за грешките, допуснати под влияние на алкохола.

Междувременно Тони Старк е станал ултра Шерлок Холмс, баща на още едно момче и момиченце. Това обаче не му стига.

Със Сюзън създават продуцентска компания – „Тийм Дауни”, която има успех още с първата си лента.

„Животът е голяма шега: когато бях на 30 и в най-големия си кошмар не съм си представял, че на 40 ще бъда щастливо женен, ще играя боец и ще имам дете. И че животът ми ще прилича на рая.“

Преди две седмици Робърт Дауни Джуниър навърши 55. Харесва му да го сравняват с феникс, но няма много време да тъне във философия. Има три деца, жена, която не иска да разочарова и перфектната работа, която е най-добрата психотерапия. Все още е така чаровен и във физическа форма, която не е бил дори като млад.

Remember to hug your dad today, everyone—they’re probably the reason you’re so wonderfully weird. Happy Father’s Day.

Публикация, споделена от Robert Downey Jr. (@robertdowneyjr) на


Ако Робърт Дауни Джуниър има слабости, то това са социалните мрежи. Там се забавлява последователните си и определено ни кара да вярваме, че трябва да опита късмета си и като сценарист!

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!