You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > С деца на море: Как да предпазим малчуганите от ротавирусни инфекции

С деца на море: Как да предпазим малчуганите от ротавирусни инфекции

Чревният вирус е най-бързия начин да си съсипете почивката, ето как може да се предпазите

С деца на море? Страхотна идея, но често пъти почивката се превръща в кошмар, особено ако детето се разболее от ротавирусна инфекция. И ако не искате да прекарате цялата си ваканция в болница, един от вариантите е да предпазите детето с ваксина.

По принцип се смята, че ротавирусните инфекции, подобно на другите вируси, са по-опасни през зимния сезон — от декември до май. Последните проучвания обаче показват, че със старта на летния сезон, по време на почивка подобни инциденти също са възможни.

С деца на море - да предпазим малките от ротавируси
С деца на море – да предпазим малките от ротавируси

По принцип ротавирусът се предава по въздушно-капков път, а най-лошото е, че негови разпространители може да бъдат както болни, така и здрави пациенти. Лекарите предупреждават, че вирусът се изчиства напълно от детския организъм до 57 дни след като детето се е разболяло.

Най-податливи са деца на възраст между 6 седмици и 3 години, когато организмът все още не си е изградил стабилен имунитет срещу различни заболявания. Но според статистиката рискът от заболеваемост от ротавируси остава висок до 5-годишна възраст. И дори и възрастни могат да се разболеят, макар и по-рядко.

Симптомите обикновено са гадене, повръщане, дехидратация, вялост, отпуснатост, висока температура и най-вече остра и постоянна болка в корема. Най-важното, което трябва да направите в тези случаи е да се погрижите детето да не се дехидратира и постоянно да му бъдат давани течности и най-вече вода.

Вирусът е сред най-устойчивите заболявания, а бактериите му издържат до 2 часа след измиване на ръцете. Добрата хигиена не е достатъчна гаранция за това, че няма опасност детето ви да се разболее.

Как да го предпазим?

На първо място имайте предвид, че не само деца, но и възрастни могат да заболеят от ротавирус. Също така вземете под внимание факта, че чак след 3 — 4 прекарване на заболяването, организмът може да си изгради имунитет срещу него. И то не пълен.

Според лекарите, най-добрия начин е чрез ваксинация, но ако се съмнявате в надеждността на ваксината или в нейната безопасност, ето още няколко съвета, които могат да ви бъдат полезни.

1. Следете детето да поддържа редовна хигиена

Особено, когато си е играло на плажа или в басейна. Въпреки редовното пречистване на водата в басейните, най-често те са причинител на подобни заболявания. Замърсени участъци на морето също. Душът е задължителен и не му позволявайте да яде нищо с ръце поне 2 часа. Антибактериалните сапуни също са добро решение, за да се застраховате поне отчасти, че вашият малчуган няма да се разболее.

2. Редовна хидратация

Давайте на детето много вода, охладен чай /комбинираните билкови и плодови чайове са отлично решение за укрепване на имунната система на децата през лятото/, лимонов или портокалов сок и други хидратиращи напитки, които в същото време да укрепват и имунната система.

3. Перфектно измити плодове и зеленчуци, и надеждно топлинно обработени храни

Един от начините, с които може да сте сигурни, че плодовете и зеленчуците са добре почистени, е да ги накиснете за 30 минути в купа с вода с 1 супена лъжица оцет. Това унищожава частично нитратите, а в същото време помага и за подобряване на хигиената на храните. След това измийте добре под течаща вода. Същото може да постигнете и с мека четка, с която да почистите повърхността на зарзавата.

Друг важен момент е храната да премине много добра топлинна обработка. Когато продуктите изискват топлинно приготвяне, уверете се, че са добре сготвени, а не полусурови.

4. Ваксинирайте детето

Много педиатри препоръчват ротавирусни ваксини на деца от 6 седмици до 6 месеца. По принцип тази ваксина се приема през устата и се взима на два пъти. Затова в случай, че ви се наложи да пътувате в друга държава, а не сте сигурни, че застраховката ви включва лечение в болница там, най-добре е да ваксинирате детето. Така и вие ще бъдете спокойни, а и шансовете да заболее от ротавирусна инфекция през лятото са по-малки.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!