You are here
Home > Cherchez la femme > Кариера > Само за жени: Как да управляваме разумно парите си и да бъдем финансово успешни?

Само за жени: Как да управляваме разумно парите си и да бъдем финансово успешни?

Зад всеки успял мъж стои една силна жена, а зад всяка успяла жена — разум, прагматизъм и умение да организира бюджета си

Казват, че зад всеки успял мъж стои една силна жена и една още по-изненадана тъща. А зад всяка успяла жена — разум, практичност и умение да организира бюджета си. Знаем ли как обаче да управляваме разумно парите си, така че да бъдем финансово успешни.

Ако и вие като нас не разчитате на издръжка от половинката, а разчитате сама да се справите с бюджета си и семейните финанси, ето няколко наистина полезни съвета, които да ви помогнат не само да бъдете по-организирани, но и по-успешни.

Управлявайте парите си разумно сн. Pixabay
Управлявайте парите си разумно сн. Pixabay

1. Имате ясни финансови цели

Надеждите и мечтите няма да ви донесат нищо. Едва ли ще постигнете финансов успех, ако нямате ясна цел. Когато знаете какво искате и как планирате да управлявате парите си, това е знак, че сте успешни. Ако нямате никаква цел за парите си, не очаквайте да постигнете особен успех. Още днес си направете списък с вашите финансови цели. Ако, например, искате да си купите нов дом, направете си план за строги икономии. Планирането, а не надяването, ще ви помогнат по-лесно да постигнете целта си.

2. Не теглите кредити за щяло и нещяло

Кредит за нов телефон? Кредит за нова кола? Кредит за Коледа? Кредит за черен петък? Не се прави така! Дори да имате финансови затруднения, по-добре стегнете колана с още една дупка, вместо да се опитвате да си оправите положението с кредити. Понякога лишенията изглеждат ужасно непосилни, но понякога са необходимо зло. Не използвайте кредитните си карти за всичко, което поискате. И не теглете кредит без нужда. Поддържайте перфектна кредитната си история, тъй като, когато ви се наложи да теглите отново пари, така може да се възползвате от преференциални отстъпки. И накрая, но не и на последно място — преди да влезете в магазина и да пазарувате на кредит нещо голямо, спрете и помислете — наистина ли имам нужда от това? Сега? И не мога ли да спестя пари за него и да не се обременявам с излишни лихви?

3. Осигурете си няколко източници на доходи

Не ви е страх да загубите работното си място, защото имате повече от един източник на доходи. Освен редовните си работа, добре е да имате допълнителни хонорари или собствен бизнес. Също така инвестирайте парите си. По този начин, когато в работата ви се появят проблеми, ще можете да сте спокойни, че разполагате с допълнителни доходи и не зависите само от един източник.

4. Не приемайте съвети от всеки

И един лош финансов съвет е достатъчен, за да доведе до катастрофа. Вместо да приемате съвети от всеки, и особено от някой, който не е наясно с финансовите ви дела, доверете се на професионалисти. Не приемайте съвети от семейството или приятелите си, ако не са компетентни по въпроса. По-добре се доверете на някой специалист.

5. Знаете разликата между „трябва“ и „искам“

Вероятно това е най-трудното правило, което да следва една жена. Ако сте прекарали дълъг период в лишения, неочакваните възможности могат да ви замаят главата. Преди да си организирате щурм по магазините, по-добре спрете. И, да! Колкото и да ви е трудно, спрете и помислете – „Трябва ли ми това, или просто го искам?“.

За да бъдете финансово успешни, трябва да може да направите разлика между това, което искате и това, което наистина ви е нужно. Затова спрете и помислете добре преди дори да отидете за хляб до магазина.

6. Избягвайте дълговете

Повече от 40 % от населението в България живее на кредит. И почти толкова се издържа с минимална работна заплата. Колко хора живеят под прага на бедността, статистиката не показва. Но едно от нещата, които можем да направим, е да спрем с дълговете.

Много е лесно да станете финансово успешни, ако печелите повече, отколкото плащате. Но тези, които са стигнали до върха, знаят кога е време да затворят портфейла, преди нещата да излязат извън контрол. Те също така са наясно, че кредитните карти не трябва да се използват ежедневно. Затова бъдете пестеливи, дори и това да означава, че няма да си купите новите обувки, или новата рокля, които толкова са ви харесали на някоя витрина.

7. Определете си месечен бюджет

Определянето бюджет е от решаващо значение за финансовия успех. Следете колко пари печелите и определете ясно, каква сума за какво ще се харчи. Не е проблем да си направите таблица и да си попълвате в нея месечните разходи и приходи.

Желателно е обаче да се придържате към определения за целта бюджет.

8. Осигурете си спестявания за спешни случаи

Опитайте се да пестите. Казват, че по 1 лв на ден да спести човек, пак може да спести достатъчно пари за една година. Колкото и да ви е трудно, отделете тези средства. Когато се появи криза, ще имате спестени пари, които да ви помогнат да издържите поне 2 – 3 месеца, преди да прибегнете до кредит.

9. Пестете и за пенсия

Вместо постоянно да се фокусирате върху настоящето, помислете и за вашето бъдеще. Знаете, че парите се увеличават с течение на времето, така че започнете да инвестирате колкото е възможно по-бързо. Дори и да са малки спестяванията ви, помислете къде да ги вложите. Да, лихвите по депозитите се сриват надолу, но има достатъчно инвестиционни оферти и надеждни компании, на които можете да поверите управлението на спестяванията си. Само не пропускайте да проучите внимателно фирмата. И се уверете, че не влагате парите си във финансова пирамида.

10. Не пазарувайте само за забавление.

Още нещо, което дамите малко трудно овладяват. Упражнявайте контрол над парите, които харчите и не се впускайте в пазаруване, без план и бюджет. Въпреки че пазаруването може да бъде забавно, винаги търсете най-добрата сделка. За финансов успех не трябва да гледате на пазаруването като на забавление.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!