You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > Скандалният избор на Мерседес Йелинек – детето, на което кръстиха най-известната марка автомобили

Скандалният избор на Мерседес Йелинек – детето, на което кръстиха най-известната марка автомобили

Мерседес Йелинек избра любовта пред живот във Висшето общество и по никакъв начин не наследила страстта на баща си към автомобилите

Малцина днес могат да ви разкажат коя е Мерседес Йелинек, а всъщност това е най-известната дама в света на автомобилите. Никога не е имала собствена кола, но любовта на баща й я увековечава за поколенията.

Момичето, на което е кръстена най-популярната марка кола, всъщност дори не носи по документи това име. Родена е като Адриана Мануела Рамона през 1889 година в семейството на австрийски евреи. Майката на момичето израснала в еврейската диаспора в Мароко, близо до испанска общност. Влюбила се в езика от малка и пренесла слабостта си като нарекла най-малката си дъщеря с галеното „Мерседес” – „дар, милосърдие”.

Като момиче от добро, еврейско семейство малката Адриана получила добро възпитание. Интересувала се от музика и пеене и далеч не споделяла бащината слабост към автомобилите и надпреварите.
Мерцедес Йелиник и Емил
Емил Йелинек бил известен във Виена като предприемач и дипломат. Година след раждането на Адриана се запознал с Готлиб Даймлер и Вилхем Майбах. Той останал очарован от новия модел кола, която конструирали и се погрижил да получи правото да я продава.

Станал представител на „Даймлер” във Франция и като такъв решил да участва анонимно в състезание. Представил се като „мосю Мерседес” и това бил най-успешния маркетингов ход на младата автомобилна индустрия.

Най-старият запазен мерцедес
Най-старият запазен мерцедес

Франция се влюбва в марката, а Емил поръчал солиден, за времето си, брой коли. За да ги разпространява обаче, изискал от Даймлер да нарекат новата кола – Mercedez. Предприемчивият евреин станал представител на марката си в САЩ, Франция и Австо-Унгария. Въпреки сериозната цена, автомобилите се търсели и това направило още по-богати всички свързани с компанията.

Какво е станало през това време с момичето, на която е кръстена Mercedez?! Тя останала без майка едва на четири и бащата с трите си дъщери се установил в Ница. Когато Адриана – Мерседес пораснала поискала да се занимава с музика.

Момичето, което не се заинтересувало от коли, се омъжило само на 20 години. Избраникът й бил барон – Карл фон Шлосер. Двамата имат две деца, но нито те, нито положението му, нито обществените порядки, предотвратили неизбежното.

Мерседес и мъжа й
Мерседес и мъжа й

Мерседес била волна птица. Сърцето й избрало да обича беден скулптор. Последвал шумен бракоразводен процес, който й върнал свободата. Тя се омъжила за избраника си, но щастието им било кратко – едва на 39 години издъхнала от туберкулоза.

Интересен е пътят и на бащата – Емил официално получил право да нарече себе си и семейството с фамилия Йелиник- Мерседес. Обичал да казва, че е първият баща кръстен на дъщеря си.По време на Първата световна война той и втората му съпруга били обвинени в шпионаж във Франция и им отнели имуществото.

Мерседес на мерцедес
Единствената снимка на Мерседес на мерцедес

За съвременниците си Мерседес Йелиник била авантюристка, дори паднала жена, но историята й се отблагодарява като я превръща като най-известната дама в света на автомобилите – дори приносът й да е само бащината любов.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!