You are here
Home > Cherchez la femme > Икони и легенди > София Лорен: Римската богиня

София Лорен: Римската богиня

София Лорен успя да бъде всичко не само в живота си, но и в живота на милиони

Днес, когато София Лорен навършва достолепните 83, светът отново се прекланя пред нозете на своята Римска богиня. В един човешки живот тя успя да бъде всичко – красавица, любовница, невероятна актриса, секссимвол и скандална жена. Неколцина нейни посестрими също получиха мъжко обожание и оценката на гилдията, но тя направи невъзможното – изгради щастливо семейство и закова статута си на икона за над половин век!

Колко е важно да се родиш бедна, но умна

София Шиколоне (истинското фамилно име на актрисата) наистина е родена в Рим, но прекара детството си в рибарското селище Поцуоли, близо до Неапол. Цял живот ще се нарича неаполитанка и ще запази най-хубавото от земляците си. Баща й цял живот поддържа „иди ми – дойди ми”- връзка със семейството им. Признава дъщеря си, но не се жени за майка й. Най-жесток е към сестричката й, на която отказва фамилията си. С първото си натрупано богатство София Лорен се спазарява с баща си – дава му пари, за да даде името си на Анна-Мария.

За патриархалната католическа Италия през 30-те години раждането на деца извън брака е истински скандал. Но въпреки липсата на бащата, момичето расте в задружно семейство, обгрижвано от баба, дядо, лели и чичовци. Актрисата винаги разказва с умиление. „Любовта им към мен беше специален подарък, с който преживях през целия си живот“.

И дори в бедността легендата вижда предимство: „Аз съм роден мъдра, мъдра в работата си с хора и със себе си. При раждането ми бяха дадени две големи предимства: ум и бедност.“

Мис Изящество от село

Майката на София някога искала да стане актриса и видяла в дъщеря си възможност да осъществи момичешките си мечти. Неизпълнените надежди на младостта й се превръщат първо в титли по красота. София на 14 заема второ място на „Мис Неапол”, а 16 в борбата за титлата „Мис Италия“ я оценяват като „Мис Изящество”.

Публикация, споделена от Running in Heels (@rih_magazine) на


Този конкурс променя живота на бедното, често гладуващо момиче, което е принудено да снима масовка. Новобранката в киното се запознава с продуцента Карл Понти, който е не просто нейната ракета-носител в кариерата.

Конкурсът става толкова скъп за София Лорен, че 60 години по-късно приема предложението да короняса актуалната „Мис Италия”.

Публикация, споделена от Francesca Testasecca (@francesca_testasecca) на

„Предпочитам да бъда себе си”

Първите стъпки във филмовата индустрия, София Лорен прави, разбира се, благодарение на покровителството на Понти. Той положи много усилия да превърне провинциалното момиче в професионална актриса. Измисля й псевдоним, кара я да учи езици, определя начина й на обличане и поведение.

Но самата София показа характера си още преди да стане звезда. Карат я да оперира „твърде дългия” си нос и да отслабне. Въпреки заплахата от бедност и безработица, отказва, за да бъде себе си. В крайна сметка нетрадиционната й красота и чувствените извивки на тялото й я превръщат в блян на милони.

Публикация, споделена от Pasta y Pizza Grossi 🇮🇹🍝🍕 (@pastaypizzagrossi) на


София Лорен издържа първото изпитание в кариерата си. Въпреки мечтата си за пробив е категорична, че трябва да я приемат натурална, без промени. Днес все още не прави упражнения и не пази диети. Категорична е, че всичко дължи на спагетите! – В думите й има истина – на 72 позира предизвикателно за Pirelli
София Лорен за Pirelli

Актриса за всичко

В началото на кариерата си София Лорен снима доста филми, които по-късно Карло Понти ще се принуди да откупи. Като млада камерата познава всяка извивка на тялото й – и като чувствена туземка, и като кралица.

Виторио Де Сика обаче вижда в нея друга – жената от народа. Стотиците, които са виждали в актрисата само горещото парче са принудени да вземат думите си назад. Денят, в който „Чочарка” излиза на голям екран е началото на кариерата й като Голяма актриса. Със същата лента София Лорен става първата чужденка, получила „Оскар” за главна женска роля.

Публикация, споделена от 📽 Cinemaría 📽️ (@cinemaria2046) на

Публикация, споделена от Ciak Station (@ciakstation) на


Семейството, което животът й отказва

София Лорен изглежда като жена, която има всичко, но истината е, че за да има истинско семейство преминава през огън. Карло, който буквално я отглежда, е Мъжът в живота й, но за да бъде неин и за да бъде майка, тя чака твърде дълго.

Когато се запознават той е на прага на 40-те, а тя – дете. Огромната разлика обаче не им пречи. 22 лазарника по между им не са нищо пред законната му съпруга и Римокатолическата църква.

Продуцентът и любовницата му приемат френско гражданство. Там той се развежда и се женят, но Ватиканът цели 10 години води война с „двуженеца”. София Лорен е заклеймена като блудница в собствената си родина. Не това обаче съсипва щастието й!

Красавицата, която най-после има семейство, не може да бъде майка. Преживява два спонтанни аборта и дълга терапия срещу безплодие. За да роди първия си син, лежи през цялото време, но добрият Господ се смилява над нея – Карло – младши се ражда през 1968, а Едуардо – през 1973.
Семейството на София Лорен
Семейството живее задружно – родителите снимат, момчетата растат и поемат по своя път. София Лорен остава до съпруга си до кончината му през 2007 и повече никой не я свързва с друг.

За нея обаче щастие има у дома и това са две красиви момиченца и две страхотни момченца – децата на Карло-младши и Едуардо. Гордата баба е взискателна свекърва, която благославя браковете на синовете си, когато се убеди, че спагетите на снахите й стават за ядене.

Марчело

Имената на звездите, с които София Лорен работи са много: Франк Синатра и Кари Грант, Жан-Пол Белмондо и Кларк Гейбъл, Пол Нюман и Марлон Брандо, Жан Габен и много други. Почти всички най-значими звезди и плейбои са партнирали на актрисата.

Най-известният и емблематичен тандем на София Лорен обаче е другият италиански секс символ – Марчело Мастрояни. Техният дует прави хитове 14 филма и в очите на милиони те са вечните съпрузи-любовници-приятели.

Публикация, споделена от Francesca Testasecca (@francesca_testasecca) на


Независимо, че той е пословичен неверник, между двамата никога не се заражда романс. Сближават се обаче толкова, че се чувстват като брат и сестра. София Лорен го прибира, когато жена му го изрита след поредната изневяра. Тя е емисарят, който сдобрява семейството и прикрива аферите му. На нейното рамо плаче, когато поредната жена на живота му изменя и т.н., и т.н.

Животът им не само преминава заедно, но и тя го изпраща на последния му път, под ръка със законната му съпруга.

Мъдростта на мъдростта

Публикация, споделена от @camps.werner на


Един кардинал си позволи остроумие за клонирането – можело да се направи изключение само за София Лорен. Култовите изрази обаче не са патент само на Ватикана. Името на актрисата означава „мъдра” на гръцки и тя наистина е такава. Вечната жена със статут на богиня във Вечния град има на какво да научи:

„Прическата не засяга само начина, по който ще прекарате деня си, ами и самия живот“.
***
„Мога да кажа „Не!“ на 12 езика. За жените това е достатъчно“.
***
„Простотата – това е същинската елегантност“.
***
„Трудно е да бъдеш неотразима, ако си мързелива“.
***
„Фантазията на мъжете е най-страхотното оръжие на жените“.
***
„Характерът е най-важната част от красотата“.
***
„Жената, която е твърдо убедена в своята красота, в крайна сметка успява да убеди в нея и всички останали“.
***
„Любовта – тя е срамежливо полско цвете, не роза в градина. Вирее най-добре там, където се е появила“.
***
„Мъжете заболяват умните жени, красивите пленяват погледа им, но помнят само обаятелните“.
***
„Погледнато от всички гледни точки, нищо не е красиво“.
***
„Ако едно момиче изглежда невероятно добре на младини, но е разсеяна и не доведе нищо до край, красотата скоро ще я напусне. Ако има скромен външен вид, но силен характер, очарованието й ще се увеличи през годините.“
***
„Ако успеете да съхраните в себе си душата на дете, тогава най-страхотните неща в живота ви тепърва ще ви предстоят“.
***
„Роклята, както бодливата тел, трябва да служи по предназначение, без да скрива напълно гледката.“
***
„Жената, която не обича недостатъците на своя мъж, не обича и самия него“.
***
„Изворът на младостта – това е вашият ум, вашият талант, творчеството, което внасяте в живота си и живота на любимите си хора. Когато се научите да черпите сили от този източник, вие наистина ще победите старостта“.

Публикация, споделена от RB Casting (@rbcasting) на


София Лорен беше и остава образа на универсалната италианка. Единствена Моника Белучи успя да настигне световната й слава. Богинята от Поцуоли, Неапол обаче остава със статут на Вечната жена – невинна изкусителка до пазителката на минало, пълно с тайни и преживявания.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!