You are here
Home > Дом и семейство > Мама и бебе > Стайни растения, които не бива да отглеждате с деца в къщи

Стайни растения, които не бива да отглеждате с деца в къщи

Най-опасните стайни растения за деца се оказват едни от най-популярните в българския дом

Много от нас отглеждат саксийни растения на перваза на прозореца. Чистят въздуха допълнително, създават красива атмосфера и дори подобряват енергията на дома. Знаете ли обаче, че има стайни растения, които застрашават здравето и дори – живота на малките деца?!

Някои безобидни на пръв поглед и оказва се – доста популярни растения, могат да предизвикат тежка алергична реакция. Ако имате малко дете, а мечтаете за нещо като мини-градина у дома, в никакъв случай не си взимайте:

Циклама

Да, тя изглежда като радост за очите, когато е цъфнала. За нея казват, че гони лошите сънища и страхове, и затова трябва да бъде наредена до леглото в спалнята. Не оспорваме магическата сила на цветето, но много трябва да внимавате, ако го препоръчват в народната медицина.


И да сте чели, че сок от корен от циклама помага при синузит, не експериментирайте! Не само, че може да изгори лигавицата, но може да вдигнете температура, болки в гърлото и недостиг на въздух. Най-токсични са семената и корените на цветето, които могат да причинят дразнене или възпаление на кожата.

Амарилис беладонна


Луковиците на растението съдържат алкалоида Lycorine. В малки дози, той има отхрачващо действие, в по-големи предизвиква повръщане. Ако млечния сок от листото пръсне по ръката ви, веднага я измийте и не докосвайте очите.

Дифенбахия


Това растение е в състояние да подобри химическия състав на въздуха в помещението. Но ние ви съветваме да не бързате да го поставяте в детската стая или спалнята. Сокът на растението е отровен, особено този, който се съдържа в стеблото. Това може да доведе до сериозни нарушения в храносмилането и дишането, както и да доведе до изгаряния при контакт с кожата Между другото, в детски градини растенията от род Dieffenbachia по принцип са забранени.

Здравец

A post shared by Isabella (@belella_18) on


Това растение е, разбира се, е много полезно. От една страна здравецът е чудесен антисептик, помага за облекчаване на стреса и напрежението, облекчава болката от ангина и отит. Въпреки това, има хора, които от миризмата на здравец може да получат най-силната атака на астма и да почувстват алергична реакция. Растението също е противопоказно при бременни жени, хора с ниски нива на кръвната захар, малките деца и тези, които вземат противозачатъчни.

Кактусите

A post shared by Rui (@cactus.man) on


Те не са отровни и опасни само защото са с тръни и при убождане можете да получите в най-лошия случай – малък абсцес. Някои видове кактус, например Trihotsereus съдържа халюциногени може да причини парализа на централната нервна система, тяхното действие е подобно на ефекта на LSD.

Еуфорбия (Исусов венец, млечка)


Това растение наистина е отровно. Млечният сок може да доведе до изгаряния, гадене, диария, замайване. Жалко само, че тези растения често се срещат на перваза на прозореца в класната стая.

Някои видове Алое (Aloe striata Haw и Aloe ferox Miller)

Опасни саксийни растения за деца
Алоето е красиво и с безценни свойства за здравето, но това съвсем не се отнася за всеки представител на рода. Имайте предвид, че посочените два са особено опасни – Могат да предизвикат стомашно и маточно кръвотечение, а при бременни жени – дори спонтанен аборт.
Опасно стайно растение за дете

Хортензия

A post shared by Emily (@thinkblooms) on


Всички части на това растение съдържат отрова. Докосването на хортензии е напълно безопасно, но ако случайно в тялото ви падне сок от растението, това ще доведе до прекомерно изпотяване, влошаване на кръвообращението, стомашни болки, сърбеж, гадене и слабост в мускулите.

Аглаонема (Сребърна царица)

A post shared by M.S.R (@msr7188) on


Отровни в атрактивно растение са сокът и плодната част. Сокът може да доведе до подуване и болки в устата и гърлото, а в контакт с очите – до конюнктивит.

Ако, без да знаете, отглеждате подобни стайни растения, по-добре е да ги махнете веднага. Ако не ви дава сърце – вдигнете ги на максимално недостъпно за децата място. Тогава единствената ви грижа би била котката. Тя е от домашните животни, които гризат листата на саксийните растения. В такъв случай пълнете паничката й с вода, вместо да си утолява жаждата с опасен за нея начин.

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!