You are here
Home > Дом и семейство > Идеален дом > Стил „Хемптънс”: Как да създадем ваканционна атмосфера в дома си целогодишно

Стил „Хемптънс”: Как да създадем ваканционна атмосфера в дома си целогодишно

Краят на лятото наближава с бясна скорост, но т.нар. стил „Хемптънс” ще открадне частица от него и ще го донесе в дома ви

Слънцето, плажът, топлият пясък, тихият шепот на вълните и накрая – заслужена почивка! Седмица, две и трябва отново да се върнем у дома – работа, есен, дъжд и стрес. Колко да чакаме за следващата среща с романтични морски залези? Нищо, ще кажете, пазим спомени, които ще останат с нас завинаги! Разбира се, спомените ни са всичко! Донесете миди, отпечатайте снимките, направете прекрасен фото колаж за това как прекарахте лятото и спомените ви ще оживеят! – Седмица, месец?

Скоро половината от тези съкровища вече са се преместили в детската стая, а след това на тавана в стара ракла и албум за снимката. Не защото спомените избледняват, а защото се нуждаете от средиземноморски интериор, за да се съчетаят!

Днес ви предлагаме друго – не да криете съкровищата, донесени от пътувания в раклата на баба, а да се научите как да направите красив, романтичен стил обзавеждане, в която не само ще живеете, но и ще се чувствате като на почивка във всеки сезон на годината. Името, дадено на този стил, идва от любимия курорт на богатите нюйоркчани – Хемптънс!

Отличителните му черти са:

1. Основни цветове и модерна палитра

Цветната схема на стила е интересна, тъй като включва естествени нюанси и в този смисъл размива границите между къщата и заобикалящата морска природа, където са бели (облаци и морска пяна), бежов (пясъчен плаж), синьо и тъмно синьо (океански) цветове. Може да прибавите и малко зелено (редки растения по крайбрежната ивица), както и сиво (цветът на камъните на плажа).

Но, разбира се, основният и доминиращ цвят на стила е бял, който носи лекота и спокойствие и прави интериора лек и ефирен и, между другото, намалява чувството на объркване 🙂

2. Разширете пространството с помощта на стени

В декорацията на стените няма претенциозност и яркост. Не се търси блясък и лукс. Стените в стил Хемптънс се отличават с преобладаването на бели или пастелни тонове, често са просто боядисани или подредени с бели дървени панели.

Много често стената е разделена на 2 части: отдолу са дървени панели, а горната част е боядисана. Забелязва се, че това е много модерна техника в декорирането на бани.

3. Подове или рафинирана простота

Разбира се, дървени и е по-добре дървото да старо, сякаш е било изгорено от слънцето или дълго време мито от солената вода на океана. За тази цел дървеният материал от светъл клен, избелен дъб и пепел е най-подходящият.

4. Уютни мебели за релаксация

Мебелите в стил „Хемптънс“ са леки и уютни, обикновено изработени от качествени естествени материали като ратан и светло дърво.

5. Романтика в осветлението

Отличителна черта на този стил е максималното използване на естествена светлина. Това е подпомогнато от големи прозорци в бели рамки и широки плъзгащи се врати.

6. Малко за текстила

Тъй като стилът предполага много светлина, разбира се, за предпочитане са завесите, направени предимно от прозрачни и полупрозрачни бели или светли естествени тъкани, които не се натрапват, съответстващи на стила. Акценти могат да станат възглавничките и всякакъв тип елементи, свързани с морето и корабоплаването.

7. Още за декорацията

Ето го мястото за вашите малки морски съкровища – всички видове черупки, бели и черни камъчета, корали с различни размери. Подредете морските си звезди в леки резбовани ковчежета. Прозрачни кутии и бутилки, оригинални китайски порцеланови вази, красиви бели чинии, плетени съдове и свещи – всичко е добре дошло, стига да е с мярка.

И за финал: имайте предвид думите на великия американски архитект Карлос Хименос: „Истински дизайнер не се нуждае от извинение да създаде дизайн“

Вярвайте в себе си и ще успеете да „откраднете” дори морето и усещането за лятна ваканция! Още страхотни идеи за обзавеждане може да намерите в www.moyatdom.com

loading...

Вашият коментар

Top
error: Content is protected !!